Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností

Senát na státní vyznamenání nominoval 32 osobností. Navrhl dnes ocenit předsedu Ústavního soudu Pavla Rychetského, neurochirurga Vladimíra Beneše nebo mikrobioložku Soňu Pekovou kvůli jejímu podílu na boji s koronavirovou epidemií. O ocenění rozhodne prezident Miloš Zeman.

Medaili Za hrdinství by si podle senátorů posmrtně zasloužila zdravotní sestra Věra Hanušová z Thomayerovy nemocnice, která se nakazila koronavirem od pacienta.

Rychetský je navržen na Řád Tomáše Garrigua Masaryka, stejně jako patolog Jan Vignati, který se za druhé světové války zapojil do odbojové organizace Obrana národa a byl popraven nacisty.

Do pětici adeptů, jimž by měl být podle Senátu posmrtně udělen Řád Bílého lva, patří váleční letci - velitel 310. československé stíhací perutě RAF Alexander Hess a první velitel 311. československé bombardovací perutě RAF Karel Mareš - Toman. Mezi 32 navrhovanými jsou také protifašistický odbojář Jan Andrýsek nebo kapitán Vladislav Matoušek, který bojoval proti nacismu i komunismu a byl utýrán v komunistickém žaláři.

K nominovaným na Medaili Za zásluhy patří slovenská operní pěvkyně Edita Gruberová, epidemiolog Karel Raška, gynekolog Tonko Mardešič, sládek Ivan Chramosil, lékař a maratonec Pavel Kantorek, hasič Jiří Kunst nebo ředitelka Egon Schiele Art Centra v Českém Krumlově Hana Jirmusová Lazarowitz.

Kandidáty na vyznamenání navrhují Zemanovi také vláda a Sněmovna. Zeman k jejich nominacím může, ale také nemusí přihlédnout. Hlava státu už v lednu ohlásila, že udělí Řád Bílého lva bývalému předsedovi Senátu Jaroslavu Kuberovi (ODS), který v lednu náhle zemřel.

Loni byli Zemanem oceněni tři z 25 senátních kandidátů, mimo jiné generálmajor Josef Ocelka, jeden z velitelů 311. československé bombardovací perutě ve Velké Británii. Vyznamenání obdržel i chemik Jan Mašát, který vynalezl bezodpadovou metodu výroby perchlormetylmerkaptanu (PMM), přípravku k výrobě pesticidů.

Související

Narozená miminka

Senát možná umožní uzákonění České komory porodních asistentek

Domácí porody by mohly do budoucna provádět porodní asistentky s nejméně tříletou praxí a kvalifikační zkouškou. Musely by být také zapsány v seznamu České komory porodních asistentek, které chce dát zákonný rámec skupina senátorů v čele s předsedou zdravotnického výboru Lumírem Kantorem (za KDU-ČSL). Proti návrhu, který dnes horní komora v prvním kole podpořila, má výhrady Unie porodních asistentek.
Ilustrační foto

Lidé mohou žádat o odklad splátek úvěrů, Zeman zákon podepsal

Lidé i firmy budou moci v souvislosti s epidemií koronaviru přerušit buď na tři, nebo na šest měsíců splácení úvěrů a hypoték. Délku přerušení si budou moci vybrat, o přerušení ale musí požádat. Moratorium dnes svým podpisem vládního návrhu zákona o některých opatřeních při splácení úvěrů umožnil prezident Miloš Zeman.

Více souvisejících

senát Senát ČR státní vyznamenání

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 3 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy