Senát řeší daňový balíček. ODS, KDU-ČSL a ANO chtějí zvýšit slevu na poplatníka o 6000 korun

Senát asi schválí zvýšení slevy na poplatníka postupně o 6000 korun v příštích dvou letech. Příští rok by se tak sleva měla zvýšit na 27.840 korun ročně, v roce 2022 na 30.840 korun.

S návrhem přišla KDU-ČSL, prosazují to kluby ODS a TOP 09 i klub ProRegion, v něž jsou zástupci ANO a ČSSD. Před dnešním jednáním horní komory o daňovém balíčku to oznámili předseda ODS Petr Fiala a předsedkyně senátorů KDU-ČSL Šárka Jelínková. Během jednání dohodu potvrdil předseda frakce ProRegion Jaroslav Větrovský.

Tyto frakce podpoří také nahrazení superhrubé mzdy sazbami daně z příjmu fyzických osob ve výši 15 a 23 procent a kompenzace výpadku příjmů krajů a obcí ve výši zhruba 80 procent zvýšením jejich podílu na výnosu z daní.

U obcí by se měl podíl na výnosu z daní zvýšit z 23,58 procenta na 25,84 procenta a podíl krajů z 8,92 procenta na 9,78 procenta tak, jak se na tom dohodl ústavně-právní výbor. Následně to podpořil také hospodářský výbor.

Společné řešení ODS, KDU a TOP09: • snížení daní na 15% a 23% • kompenzace krajům a obcím až do výše 80%• postupné zvýšení slevy na poplatníka až na 30 840 Kč do 2022 • vyškrtnutí návrhu Pirátů na nespravedlivé zdanění příjmů z prodeje firemSPOLU dáme Česko dohromady?

— Petr Fiala (@P_Fiala) December 10, 2020

TOP 09 podmiňuje svou podporu daňovému balíčku zachováním dosavadních pravidel rozpočtové odpovědnosti, jejichž rozvolnění schválila Sněmovna na návrh premiéra Andreje Babiše (ANO). Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) senátorům řekla, že sněmovní verze žádné rozvolnění rozpočtové kázně nepřinese.

Herbert Pavera (TOP 09) navrhoval zrušení stravenkového paušálu a zvýšení spotřební daně na zahřívaný tabák. Podle senátora by tím stát získal v příštích třech letech nejméně šest miliard korun.

Starostové trvají na zamítnutí balíčku jako rozpočtově neodpovědného. Pokud neuspějí, podpoří jeho úpravy navržené ve výborech. Podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu STAN by byl nejlepším návrh senátora ODS Tomáše Goláně na zavedení sazby daně z příjmů ve výši 18 procent. Goláňův návrh ale ani v ústavně-právním výboru, kterému předsedá, dostatečnou podporu nenašel.

Jednání horní komory o daňovém balíčku se protáhne do odpoledních hodin. Do debaty se přihlásily dvě desítky senátorů.

Související

Více souvisejících

Daně Senát ČR Petr Fiala (ODS) Šárka Jelínková (KDU-ČSL) ODS Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Totální invaze, která uškodí i Izraeli? Svět se obává operace v Rafahu

Izrael ve středu oznámil, že postupuje s plánováním operace ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Mezinárodní společenství však vyjadřuje obavy ve spojitosti s 1,5 miliony Palestinců, kteří se tam nacházejí.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy