Senát se chce na podobě volebního zákona dohodnout s poslanci

Vedení Sněmovny a Senátu a parlamentních frakcí by se podle šéfa horní komory Miloše Vystrčila (ODS) měla sejít v Senátu a dohodnout změny volebních pravidel. Senátoři se budou snažit o to, aby se součástí chystané volební novely stalo také zavedení korespondenční volby pro Čechy žijící v zahraničí, pokud to bude možné, uvedl Vystrčil po jednání vedení Senátu a jeho frakcí.

"Shodli jsme se na tom, že si nebudeme jako Senát klást žádné nepodkročitelné požadavky a že jsme skutečně připraveni se s Poslaneckou sněmovnou bavit takovým způsobem, abychom našli co možná nejlepší řešení," tlumočil Vystrčil výsledky jednání.

Schůzka vedení obou komor a jejich klubů by se podle Vystrčila měla uskutečnit na základě expertních stanovisek. Senát si kvůli tomu na příští úterý pozval sedm odborníků na ústavní právo a volební systémy. Jejich stanoviska chce zprostředkovat na senátním webu. Se zástupci Sněmovny pak chtějí senátoři probrat podmínky, které by měly být vtěleny do návrhu volebního zákona. "A to proto, abychom maximálně urychlili jeho vznik a jeho schválení," dodal Vystrčil.

Jednání obou komor by se mohlo podle Vystrčila uskutečnit už příští týden, nebo v týdnu následujícím. Záležet bude na tom, jaké změny se v komorách povede předjednat i za přispění ústavních komisí a ústavně-právních výborů. Podle předsedy senátorů STAN Petra Holečka by Sněmovna mohla novelu schválit v dubnu tak, aby dala Senátu dost času na její projednání. Na volebních úpravách se Sněmovna a Senát musejí shodnout.

Vedení Senátu a senátorských klubů se shodlo na tom, že k volebním úpravám by bylo vhodné využít poslaneckou novelu volebního zákona, kterou před časem předložila KDU-ČSL. Shoda panovala také na zachování 14 volebních krajů. Potvrdil to senátor Jaroslav Větrovský, předseda klubu ProRegion, který sdružuje senátory za vládní ANO a ČSSD. Premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden preferoval vládní novelu, které by ve volebním zákoně nahradila pasáže zrušené Ústavním soudem.

Ústavní soud zrušil minulou středu část volebního zákona kvůli porušení rovnosti volebního práva a šancí kandidujících subjektů. Škrtal v paragrafech upravujících určení počtu poslanců v krajích a rozdělování mandátů. Nově také koalicím stran stačí pro vstup do Sněmovny pět procent hlasů. Případná novela se uplatní již při letošních sněmovních volbách.

Související

Více souvisejících

Miloš Vystrčil (ODS) Senát ČR Poslanecká sněmovna Volby

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 33 minutami

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 6 hodinami

před 8 hodinami

Aktualizováno včera

Vláda schválila novelu zákona o zbraních, která reaguje na střelbu na FF UK

Vláda ve středu schválila novelu zákona o zbraních, která urychlí začátek platnosti dvou zásadních opatření obsažených v novém zákoně o zbraních. Jde o povinnost hlásit podezřelé transakce a větší pravomoci pro policii v otázce zajištění zbraní. Změny by mohly platit už od letošního července.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy