Senát uspořádá veřejné slyšení k dotacím a střetu zájmů

Senát koncem října uspořádá veřejné slyšení k dotacím a střetu zájmů. Horní komora o tom dnes rozhodla na návrh své komise, která se zabývá posouzením unijních auditů ohledně údajného střetu zájmů premiéra Andreje Babiše (ANO) a dotací pro holding Agrofert.

Základním účelem slyšení, které se uskuteční 22. října, tedy až po krajských a senátních volbách, je podle předsedy komise Zdeňka Nytry z klubu ODS vyjasnit si případné možnosti zpřesnění zákona o střetu zájmů. Komise na slyšení chtěla pozvat i ministerského předsedu, který střet zájmů popírá a účast přímo na jednání komise odmítl.

Na slyšení by podle Nytry měli mít možnost promluvit jak ti, podle nichž Babiš jednal v souladu s českým právem a není ve střetu zájmů kvůli unijním dotacím pro holding Agrofert, tak zastánci opačného názoru.

Pozvání by měli být podle záměru komise dostat jak představitelé vlády, tak zástupci fondů, kteří se na přidělování dotací podílejí. Mezi účastníky by měli patřit rovněž čeští europoslanci, členové sněmovního kontrolního výboru nebo zástupci Hospodářské komory či sdružení drobných podnikatelů.

Komise loni v souladu s unijním auditem dospěla k předběžnému závěru, že Babiš je ve střetu zájmů v případě unijních dotací pro holding Agrofert. Babiš to odmítl s tím, že Agrofert vložil v roce 2017 do svěřenských fondů v souladu s českým zákonem o střetu zájmů. Od předloňska se kvůli tomu neúčastní vládní Rady pro evropské strukturální a investiční fondy.

Loňská zpráva auditorů Evropské komise, která se týkala dotací ze strukturálních fondů EU, konstatovala, že Babiš je ve střetu zájmů, neboť má stále vliv na Agrofert. Možným premiérovým střetem zájmů se týkal i druhý audit zaměřený na zemědělské dotace, jeho konečné znění ale dosud nebylo zveřejněno. Vláda v souvislosti s tímto auditem zažalovala EK u Soudního dvora EU kvůli pozastavení dotačních plateb pro Agrofert ve výši téměř 247.000 eur (6,3 milionu korun).

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR dotace Agrofert Andrej Babiš politika

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy