Senát vyzval k odložení volby nových členů Rady ČT

Senát vybídl k udržení nezávislosti České televize v souladu s programovým prohlášením vlády. Sněmovna by v souvislosti s tím podle horní komory měla odložit volbu čtyř nových členů Rady ČT, která je plánována na polovinu dubna. Nejprve je třeba ověřit legitimitu a dodržování zákonných závazků organizací, které navrhly kandidáty na nové členy. Senátoři o tom dnes rozhodli na popud své mediální komise.

Senát připomenul část programového prohlášení vlády, v němž se kabinet zavázal zachovat dosavadní postavení veřejnoprávních médií a podporovat jejich nezávislost. Vyzval v této souvislosti, aby "odložila volbu členů Rady České televize do vyjasnění pochybností o splnění zákonných podmínek navrhujících organizací.

Sedm z 12 organizací, jejichž nominanty sněmovní mediální výbor zařadil do užšího výběru, podle senátora Davida Smoljaka (STAN) nepředložilo informace o svém hospodaření. Senátor také vyjádřil pochybnosti o tom, zda tyto organizace reprezentují významné společenské a kulturní trendy, jak zákon o České televizi ukládá.

Senátor Michael Canov (SLK) namítl, že organizacím za nedostatky v hospodaření hrozí pokuta až 100.000 korun, neztratily ale právo nominovat své adepty. "Navrhnout může vlastně kdokoli kohokoli," poznamenal.

O odklad volby nových členů rady už v neděli požádala ve společném prohlášení koalice Spolu, tedy ODS, KDU-ČSL a TOP 09. "Někteří uchazeči o funkci člena Rady České televize představují riziko další destabilizace rady a hrozí útok na samotnou podstatu veřejnoprávního média, což je nezávislé a objektivní vysílání," uvedla senátorka ODS Miroslava Němcová. Chystanou volbu pokládá koalice za výsledek snahy ANO, ČSSD, SPD či KSČM změnit podobu vysílání České televize.

V užším výběru jsou mimo jiné hudebník Pavel Černocký, kterého Federace židovských obcí obvinila z hlásání antisemitismu, publicista Jefim Fištejn, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý nebo předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Šanci usednout v televizní radě mají také někdejší vedoucí pracovníci České televize Karel Novák a Radek Žádník či bývalá členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová. O znovuzvolení se ucházejí Jaroslav Dědič a Jaroslav Maxmilián Kašparů.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Rada České televize Česká televize

Aktuálně se děje

před 36 minutami

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

V Letech se otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů na místě bývalého tábora

V Letech na Písecku se v úterý otevřel Památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách. Nachází se na místě koncentračního tábora pro Romy, který za protektorátu během druhé světové války nechali vybudovat nacisté. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy