Senátní volby: Lidovci představili kandidáty, chtějí uhájit sílu klubu

Lidovci vyšlou do říjnových senátních voleb 12 kandidátů. Obhajovat budou šest míst, předseda klubu Petr Šilar doufá, že se podaří sílu klubu uhájit, i když to považuje za náročný úkol. Uvedl to při dnešním představení kandidátů v horní komoře. Do voleb půjdou kandidáti KDU-ČSL v mnoha obvodech s podporou dalších pravicových stran. Velmi dobrou spolupráci při jednáních podle Šilara prokázaly ODS, TOP 09 a hnutí Starostové.

Předseda lidovců Marian Jurečka řekl, že lidovečtí senátoři jsou silné osobnosti, které si dokážou stát za svými názory. A takoví jsou i kandidáti pro podzimní hlasování. "Nabízíme kandidáty s rozumem, protože Senát potřebuje rozum, silné osobnosti, které dokážou věci pojmenovat," uvedl.

Horní komoru označil za kyvadlo, které má být schopno vyvážit, co se při přípravě legislativních návrhů nepodařilo ve Sněmovně, a pojistku ústavnosti vůči populismu. Za dobrý výsledek voleb označil stav, kdy lidovci zůstanou "hybnou silou věcí, které se v komoře dějí".

Volby do třetiny Senátu a do zastupitelstev krajů se uskuteční v pátek a v sobotu 2. a 3. října. Pozici lidovců při obhajobě jejich ovlivnil podle Šilara úspěch strany před šesti lety. Obhajovat mandát budou například Jitka Seitlová či Václav Hampl, Václav Láska a Jiří Carbol. Se zkušeností ze Sněmovny se o mandát v horní komoře bude ucházet Jaroslav Klaška.

Související

Cyril Svoboda

Lidovci by mohli vyloučit exministra Svobodu, navrhne to Hladík

KDU-ČSL navrhne její ministr Petr Hladík vyloučení bývalého stranického šéfa Cyrila Svobody ze strany kvůli některým jeho názorům i rozhovoru pro sankcionovaný web Voice of Europe. Podle Svobody vymýšlí Hladík pseudokauzu a utíká tak od propadu preferencí v průzkumech. 

Více souvisejících

KDU - ČSL Senátní volby Marian Jurečka (KDU-ČSL) Petr Šilar

Aktuálně se děje

před 37 minutami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Cameron: Rusko využívá střední Asii k obcházení sankcí

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Uvedl to irský server Irish News.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy