Senátní volby skončily. Voliči si vybrali 26 budoucích senátorů, sčítání začalo

Hlasování ve finále senátních voleb dnes ve 14:00 skončilo. Lidé ve něm rozhodli nejen o 26 budoucích senátorech, ale i o tom, která senátní frakce bude nově nejsilnější. Svými hlasy tak ovlivnili to, zda v čele horní komory zůstane zástupce ODS, nebo bude vystřídán adeptem Starostů.

Voličské hlasy zřejmě potvrdily také očekávaný propad vládní ČSSD. Sociální demokraté, kteří měli před deseti lety v Senátu nadpoloviční většinu, nyní bojovali o zachování vlastního senátorského klubu. Nyní se v lepším případě budou dělit o pozici nejméně početné frakce s klubem ANO a Klubem pro Liberální demokracii - Senátor 21.

Volební komisaři nyní budou hlasy sčítat a výsledky posílat ke zveřejnění Českému statistickému úřadu. Na volebním webu by se s ohledem na nízkou účast měly objevit během několika hodin.

Výsledky prvního volebního kola favorizovaly kandidáty navržené Starosty. Zbyněk Linhart (za STAN) byl zvolen už v prvním kole a do finále se dostalo dalších deset adeptů nominovaných Starosty. Sedm z nich postoupilo z prvního místa.

ODS má ve finále také deset kandidátů, které navrhla, polovina z nich postoupila z prvního místa. Bez ohledu na výsledek finále měly kluby Starostů a ODS v horní komoře jistých shodně 16 členů a oba obhajovaly tři křesla. Zástupci STAN či SLK a ODS se střetnou ve finále v pěti z 26 obvodů, kde se bude hlasovat.

V klubu Starostů jsou i oba senátoři za TOP 09, která má ve finále tři nominované. Početní složení frakcí ovšem ovlivní i to, zda se k nim připojí v případě zvolení některý ze zástupců menších uskupení. V klubu ODS je Ivo Valenta (za Soukromníky), který má šanci obhájit mandát na Uherskohradišťsku.

Třetí nejsilnější frakcí v Senátu pravděpodobně zůstane klub KDU-ČSL. Měla šanci získat sedm senátorů a obhajovala šest křesel z 15.

Bookmakeři považovali za favority všech deset finalistů navržených Starosty, pět kandidátů ODS a tři adepty KDU-ČSL. Po jednom vítězství by podle kurzů měli mít nominanti ANO, Pirátů, ČSSD, TOP 09, Senátor 21 a Hradeckého demokratického klubu. Nejvyrovnanější byly podle bookmakerů duely na Znojemsku a Rychnovsku, za nejjistější pokládali zvolení poslankyně ODS Miroslavy Němcové a starosty Vrchlabí Jana Sobotky (za STAN).

Související

Ústavní soud, ilustrační foto

Ústavní soud odmítl stížnost muže, který si u voleb nesejmul roušku

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost muže, který si u krajských voleb nesejmul roušku, volební komise jej tak nemohla identifikovat a neumožnila mu hlasovat. Muž se obrátil nejprve na Krajský soud v Brně, volby v Jihomoravském kraji považoval za neplatné. Krajský soud návrhu nevyhověl, správnost jeho rozhodnutí nyní potvrdili také ústavní soudci. Usnesení je dostupné v databázi soudu.
Volby, ilustrační foto

Výsledky senátních voleb 2020 platí, NSS žádné stížnosti nevyhověl

Výsledky letošních voleb do Senátu jsou definitivně platné, Nejvyšší správní soud (NSS) nevyhověl žádné ze sedmi stížností, které dostal v zákonné lhůtě. Jako poslední dnes zamítl společný podnět Aliance národních sil a Jednotných, zjistila ČTK z úřední desky. Stěžovali si na nerovný přístup do médií a nevýhody, které z toho plynou pro mimoparlamentní strany.

Více souvisejících

krajské a senátní volby 2020 Senátní volby

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

před 9 hodinami

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy