Senátor Wagenknecht bude v lednu kandidovat na předsedu Pirátů

Senátor Lukáš Wagenknecht bude na lednovém zasedání celostátního fóra kandidovat na předsedu Pirátů. Informoval o tom na stranickém internetovém fóru. Nominaci má i dosavadní předseda Ivan Bartoš, který na fóru před týdnem uvedl, že okolnosti své možné kandidatury zvažuje.

Vzhledem k situaci v celostátní politice požádal o čas na vyjádření. Bartoš je kandidátem na vicepremiéra pro digitalizaci a ministra pro místní rozvoj ve vznikající vládě Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se STAN.

Wagenknecht, který je od roku 2018 pirátským senátorem za Prahu 8, ve svém příspěvku ke kandidatuře uvedl, že situace Pirátů není dobrá. "Stává se z nás v posledních týdnech submisivní politický přívěsek se čtyřmi poslanci. Při jednoduchém spočítání našeho vlivu ve Sněmovně a jeho promítnutí k naší síle ve vládě je to logické," napsal. Obává se toho, aby se celostátní politika a výsledky voleb neodrazily do výsledků komunálních voleb v příštím roce.

Za svá hlavní témata Wagenknecht označil omezování cenzury a svobodu slova, transparentnost a omezování korupčních příležitostí ve veřejném sektoru či podporu drobných a středních podnikatelů. "Po volbách cítím vnitřní trauma, protože se jede dál, jako by se nic nestalo. Proto jedním z mých hlavních úsilí bude spojovat. K tomu může dojít podle mě jedině otevřenou diskusí," uvedl.

Koalice Pirátů se STAN skončila v říjnových sněmovních volbách na třetím místě za Spolu a ANO a získala 37 mandátů. Piráti, kteří do uskupení vstupovali jako silnější strana, však vinou preferenčních hlasů obsadili v dolní komoře jen čtyři křesla, Starostové zbývajících 33. V předchozím volebním období měli Piráti 22 poslanců.

Předsednictvo strany koncem listopadu opustil místopředseda Martin Kučera, obhajobu funkce místopředsedy již dříve odmítli Vojtěch Pikal a Radek Holomčík. Bartoš na fóru poděkoval za nominaci i podporu. "Všechny okolnosti své možné kandidatury pečlivě zvažuji. Dejte mi prosím, i vzhledem k situaci v celostátní politice, drobet času na vyjádření," uvedl. Místopředsedkyně Olga Richterová se na fóru ke své nominaci zatím nevyjádřila. Koncem října Mladé frontě Dnes řekla, že se rozhodne mimo jiné podle analýzy voleb.

Hlasování celostátního fóra, tedy všech členů strany, pořádali Piráti v posledních týdnech on-line, když rozhodovali například o schválení vládní koaliční smlouvy či nominaci advokáta Michala Šalomouna do funkce ministra pro legislativu. Na 8. ledna plánují fyzické volební zasedání fóra v Pardubicích. SPD, TOP 09 i ČSSD však v posledních týdnech volily s ohledem na epidemii covidu-19 on-line či kombinovanou formu sjezdu. Kromě výběru vedení by mohli Piráti v lednu hlasovat například o návrhu na zvýšení počtu místopředsedů strany ze čtyř na šest.

Související

Volební štáb hnutí ANO

Volby by jasně vyhrálo hnutí ANO. ODS se propadla na třetí místo

Pokud by se parlamentní volby konaly v lednu tohoto roku, hnutí ANO by získalo vítězství se 31,5 procenty hlasů. Na druhém místě by skončili Piráti se ziskem 13 procent a na třetím ODS s 12 procenty. Tato data vyplývají z dnes zveřejněných výsledků volebního modelu agentury Median. Do Poslanecké sněmovny by se podle tohoto modelu dostalo celkem šest politických stran a hnutí.
Evropská unie, ilustrační fotografie. Původní zpráva

PŘEHLED: Česko čekají eurovolby. Politické strany řekly, co chtějí z Bruselu změnit

Občané Evropské unie si mezi 7. a 8. červnem letošního roku vyberou složení Evropského parlamentu pro příštích pět let. Česká republika je jedinou zemí, kde se volby konají ve dvou dnech. Kandidovat bude řada politických stran a hnutí. EuroZprávy.cz s žádostí o komentář k tomu, čeho chtějí jejich kandidáti dosáhnout, oslovily strany vládní i opoziční. Na dotazy zaslané prostřednictvím e-mailu neodpověděly strany ANO, SPD, SOCDEM a STAN. 

Více souvisejících

Česká pirátská strana Lukáš Wagenknecht Ivan Bartoš (Piráti)

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 35 minutami

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

včera

Fotbal, ilustrační fotografie.

Druhý zápas pod Haškem, druhá výhra 2:1. Ani proti Arménii ale čeští fotbalisté nepřesvědčili herně

Po pátečním duelu v Norsku a výhře 2:1 se svěřenci kouče Ivana Haška představili na domácí půdě na pražské Letné. Pro Ivana Haška šlo o první domácí zápas od jmenování do funkce a stejně jako ve zmiňovaném duelu s Nory, tak i tentokrát přátelský duel s Arménií vyhrál český tým výsledkem 2:1. A stejně jako s Norskem i tentokrát musel otáčet skóre, jelikož jako první inkasoval. Navzdory konečnému vítězství tak ani tentokrát Češi svým výkonem zrovna dvakrát nepřesvědčili.

včera

Snowboardcrossař Houser na závěr sezóny SP zaznamenal životní třetí místo. Adamczyková ovládla dvě malé finále

V kanadském Mont-Sainte-Anne se o víkendu konaly poslední dva snowboardcrossařské závody v rámci Světového poháru. A i v rámci tohoto kanadského podniku vlála česká vlajka vysoko. V sobotu se o to mezi muži zasloužil nečekaně Radek Houser, který zajel životní výsledek, když skončil na senzačním třetím místě. Mezi ženami byla hlavní českou hvězdou opět Eva Adamczyková, která v sobotu i v neděli pokaždé absolvovala malé finále. V sobotu skončila pátá, stejně jako v neděli.

Zdroj: David Holub

Další zprávy