Senátor Wagenknecht vytáhl proti Babišovi, podává podnět na žalobu

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman by měl podat žalobu proti rozhodnutí středočeského krajského úřadu, který zastavil přestupkové řízení s premiérem Andrejem Babišem (ANO) kvůli možnému střetu zájmů. Nejvyššího žalobce o to dnes požádal senátor Lukáš Wagenknecht (za Piráty). Oznámil to ČTK s tím, že žalobu ve veřejném zájmu může proti rozhodnutí úřadu podat nejvyšší státní zástupce nebo veřejný chránce práv.

"Rozhodnutí středočeského úřadu je v rozporu s předběžnou auditní zprávou Evropské komise, expertními stanovisky a celou řadou důkazů. V tomto případě je vážně ohrožen veřejný zájem a víra veřejnosti ve spravedlnost a rovnost před zákonem," zdůvodnil svůj podnět k žalobě Wagenknecht.

"Je vážně ohrožen veřejný zájem a víra veřejnosti ve spravedlnost a rovnost před zákonem," upozorňuje pirátský senátor @WagenknechtLuk a dává podnět nejvyššímu státnímu zástupci. Ten totiž může podat žalobu ve veřejném zájmu v kauze střetu zájmů Andreje Babiše.#drzimekurz

— Olga Richterová (@olgarichterova) October 3, 2019

Babiš čelil podezření, že stále ovládá média spadající pod holding Agrofert. Premiér se bránil tím, že holding vložil do svěřenského fondu. Městský úřad v Černošicích ale dospěl k názoru, že porušil zákon o střetu zájmů a udělil mu pokutu 200.000 korun. Babiš se odvolal a středočeský krajský úřad v čele s hejtmankou Jaroslavou Pokornou Jermanovou (ANO) přestupkové řízení zastavil. Podle krajských úředníků nebylo prokázáno, že by Babiš mediální společnosti ovládal.

Podle Wagenknechta středočeský úřad ve svém rozhodnutí poukázal na to, že černošický úřad "neprokázal de facto operativně" ovládání mediální skupiny Mafra. To ovšem nebylo úkolem černošických úředníků, kteří zkoumali postavení Babiše z hlediska jeho vlivu tak, jak to ukládá zákon, dodal Wagenknecht.

Podnět k přezkumu verdiktu krajského úřadu se rozhodla podat i organizace Transparency International, která řízení s Babišem iniciovala.

Související

Wagenknecht, Lukáš

Piráti představili i kandidáty na senátory, uspěli ve stranických primárkách

Na mimořádném zasedání Celostátního fóra dnes Piráti představili první kandidáty do Senátu, kteří již získali pirátskou nominaci v primárních volbách. Jsou to Petr Jeništa, který kandiduje v obvodu 47 – Náchod, Jan Janda, který se bude o přízeň voličů ucházet v obvodu 11 – Domažlice a také dva již současní senátoři, Lukáš Wagenknecht za obvod 23 – Praha 8 a Marek Hilšer za obvod 26 – Praha 2 a 3. Představení kandidátů se zúčastnili také předseda a místopředsedkyně senátorského klubu SEN 21 Václav Láska a Adéla Šípová. 
Andrej Babiš

Babiš se z nařízení soudu omluvil Wagenknechtovi za označení udavač

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš Babiš se omluvil senátoru Lukáši Wagenknechtovi (Piráti) za výroky, že je udavač a tím, kdo připravil Česko o 800 milionů korun. Dopis s omluvou, kterou Babišovi v březnu pravomocně nařídil Krajský soud v Praze, senátor obdržel v pondělí. Uvedl to dnes na twitteru.

Více souvisejících

Lukáš Wagenknecht Andrej Babiš Pavel Zeman Středočeský kraj Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Zbyněk Stanjura

ODS po volbách nepočítá s vytvořením vládní koalice s hnutím ANO

Podle ministra financí a prvního místopředsedy ODS Zbyňka Stanjury strana nepočítá s možností vytvoření vládní koalice s hnutím ANO po příštích sněmovních volbách v roce 2025. Stanjura to uvedl v České televizi v podvečer. Podle něj se ODS bude příští rok snažit o volební vítězství s cílem získat pozici premiéra a stát se nejsilnější vládní stranou.

před 4 hodinami

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj podepsal zákon o mobilizaci

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podepsal v úterý zákon o mobilizaci zaměřený na zvýšení počtu vojáků ukrajinské armády, informovala agentura AFP. Hlavní ustanovení zákona vstoupí v platnost měsíc po datu podpisu, tedy 16. května.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Kreml jednal s Íránem. Varuje před katastrofálními následky

Ruský prezident Vladimir Putin v úterý telefonicky mluvil se svým íránským protějškem Ebráhimem Raísím, kterému řekl, že další eskalace napětí na Blízkém východě může mít katastrofální následky pro celý region. Zároveň vyjádřil naději, že všechny strany projeví zdrženlivost a zabrání novému kolu konfrontace, uvedla agentura AFP s odvoláním na prohlášení Kremlu.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Jan Cimický

Cimického u soudu hájila spolupracovnice, psychiatr opět nedorazil

V úterý pokračoval soud s psychiatrem Janem Cimickým, který je od loňska obžalován ze znásilnění a vydírání. Cimický dnes k soudu opět nedorazil. K výslechu se dostavily jeho spolupracovnice, přičemž jedna z nich řekla, že si myslí, že se její kolega ničeho nedopustil. 

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Léky, ilustrační fotografie.

Algifen má výpadek. Za kapky existují alternativy, ujišťuje ministerstvo

Z výrobních důvodů panuje v Česku krátkodobý výpadek léku Algifen NEO. Ministerstvo zdravotnictví v pondělí uvedlo, že jedná se společností Teva o urychlení jeho dodávek. Lékaři byli informováni o možných alternativách, které jsou k dispozici v dostatečném množství. Algifen by měl být podle výrobce opět dostupný od konce května. 

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

Dánský Notre-Dame: Ikonická budova Kodaně v plamenech, zhroucení věže lidem vyrazilo dech

Dánskou historickou budovu staré burzy v centru Kodaně zachvátil požár. Børsen ze 17. století je jednou z nejstarších budov města a podle serveru BBC zhroucení ikonické věže obyvatelům Dánska vyrazilo dech.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy