Senátoři ODS a STAN podávají ústavní stížnost. Chtějí zrušit zákony o nájemném

Senátoři ODS a hnutí STAN požádají Ústavní soud o zrušení moratoria na výši nájmů, které vláda přijala minulý týden v souvislosti s epidemií koronaviru. Nelíbí se jim, že zmrazení cen není časově ohraničené, například koncem roku. Senátoři také připravují stížnost na dva zákony, které umožní odklad platby nájmů.

K návrhu na zrušení opatření senátoři sebrali 30 podpisů ze senátorských klubů ODS, STAN, KDU-ČSL a Senátor 21. Zrušení zákona je oprávněno požadovat nejméně 17 senátorů, k návrhu na zrušení vládního nařízení stačí deset senátorů.

"Chceme tak chránit nájemníky, kterým by měl stát pomoci přímo, například konkrétní dávkou, nebo garancí dlužného nájemného, jak navrhovala TOP 09. Rovněž chráníme pronajímatele, kteří by bez náhrady byli uvrženi do finančních problémů. V neposlední řadě chráníme také stát před smrští oprávněných žalob ze strany pronajímatelů, uvedl místopředseda TOP 09 Tomáš Czernin. Jeho návrh se týká zákonů, že omezují vlastnické právo pronajímatelů bez náhrady.

Podávám ústavní stížnost na zákony o nájemném.Vláda rezignovala na svou povinnost poskytnout osobám postiženým koronavirem účinnou pomoc a přenáší ji na jiné občany. To je proti Ústavě. Stížností chráníme nájemníky i pronajímatele. A stát před žalobami.https://t.co/yGlAFb4iyL

— Tomáš Czernin (@TomasCzernin) April 30, 2020

Senátor Zdeněk Nytra z klubu ODS inicioval návrh na zrušení vládního nařízení, které stanovuje cenové moratorium na nájemné z bytů po dobu mimořádných opatření. "Zastropování samo o sobě by nebylo problém, protože spousta pronajímatelů už se s nájemníky dohodla, že nájmy zvyšovat nebudou," uvedl Nytra.

Problém vidí v tom, že je nařízení v rozporu se zákonem o cenách, který umožňuje cenovou regulaci provést jen na jeden rok. Nařízení vlády přitom dobu, po kterou má platit, ohraničilo trváním protikoronavirových opatření, což podle Nytry může znamenat i dva či tři roky.

Opatření kabinet přijal v návaznosti na zákon, podle kterého nájemníci bez příjmů nebudou moci dostat výpověď kvůli tomu, že v důsledku epidemie koronaviru nebudou schopni nejdéle do konce července platit nájemné. Dlužné nájemné ale budou muset splatit do konce letošního roku. Zákon již schválila Sněmovna přes názor Senátu, který podal návrh, aby stát ručil pronajímatelům za 80 procent dlužného nájmu firem.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Tomáš Czernin Zdeněk Nytra (ODS) Ústavní soud ČR top 09 ODS Starostové a nezávislí (STAN) nájemné

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy