Senátoři ODS a TOP09 už apelují na Blatného. Má zrušit omezení prodejní doby

Senátoři ODS a TOP 09 apelovali na budoucího ministra zdravotnictví Jana Blatného, kterého dnes prezident Miloš Zeman jmenuje do funkce, aby přehodnotil nařízení o omezení otevírací doby v obchodech. Obávají se kumulace lidí v obchodech v odpoledních hodinách a v sobotu, podle nich by se tak opatření minulo zamýšleným účinkem.

Zkrácení otevírací doby platí od středy, vláda ho schválila s cílem omezit šíření nového typu koronaviru.

Podle vládního nařízení musejí obchody, jejichž provoz nebyl zastaven, zavírat ve všední dny nejpozději ve 20:00. Vláda také zakázala nedělní prodej. Podle končícího ministra zdravotnictví Romana Prymuly (za ANO) omezení prodejní doby sníží počet kontaktů mezi lidmi, a tím se i zmenší riziko dalšího šíření koronaviru.

"Naprosto nerozumím zúžení otevírací doby obchodů," řekl dnes předseda senátorského klubu ODS a TOP 09 Zdeněk Nytra (ODS). Podle něj se opatření míjí účinkem, protože hrozí větší kumulace lidí v obchodech ve všední dny odpoledne poté, co lidi skončí v práci, a v sobotu, kdy si lidé budou nakupovat i na následující den. "Chci požádat (nového) minstra (Blatného), jestli se toto opatření nedá přehodnotit," řekl.

Nytra také vyzval Blatného, aby příští restriktivní opatření byla logická, předvídatelná a podložená. "Každému z nás se budou lépe dodržovat opatření, která jsou nutná v boji s covidem, když budu vědět, proč to opatření je a jak je podloženo daty," řekl Nytra.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Zdeněk Nytra (ODS) Obchody ODS top 09 Jan Blatný ministerstvo zdravotnictví Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 5 minutami

před 25 minutami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 38 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Deset tisíc vojáků NATO v Polsku. Aliance své členy bránit bude, vzkázal Rusku Stoltenberg

Vojáci NATO v Polsku vysílají signál, že Aliance bude bránit všechny své členy. Prohlásil to v úterý na návštěvě Polska generální tajemník NATO Jens Stoltenberg. Uvedla to agentura PAP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy