Senátoři se chtějí obrátit na ÚS kvůli přiměřenosti nouzového stavu

Senátoři z klubu Starostů se do konce týdne obrátí na Ústavní soud, aby posoudil přiměřenost nouzového stavu kvůli epidemii koronaviru, pokud Sněmovna ve čtvrtek schválí jen jeho prodloužení. Příští středu by napadli uzavření škol, jestliže se s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) nepodaří dohodnout obnovení prezenční výuky.

Na dotaz ČTK to dnes uvedli místopředseda Senátu Jan Horník a europoslanec Stanislav Polčák (oba STAN).

Senátoři chtějí z konkrétních opatření napadnout také zákaz nočního vycházení, který se vztahuje i na vycestování z ČR v nočních hodinách, omezení amatérského sportování nebo počtu účastníků bohoslužeb.

Návrhy mají podle místopředsedy Senátu Jiřího Růžičky z klubu Starostů vytvořit tlak na vládu, aby opatření přijímala v souladu s ústavou a Listinou základních práv a svobod. Podle Horníka jsou vládní opatření "namátková, chaotická a nejsou racionální" a nouzový stav je umožňuje kabinetu svévolně měnit.

Související

Jan Hamáček

Hamáček nechápe senátory, kteří chtějí napadnout pandemický zákon

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) nechápe, proč chtějí senátoři u Ústavního soudu napadnout způsob schvalování pandemického zákona. Novinářům po dnešním jednání Ústředního krizového štábu (ÚKŠ) řekl, že na předpisu byla politická shoda. Odmítl výtky, že Senát měl na předpis málo času, senátoři podle něj nežijí ve vzduchoprázdnu a mohli se s předpisem seznámit ještě předtím, než dorazil do horní komory Parlamentu.
Jan Horník (STAN)

Senát chce v pandemickém zákonu svázat restrikce s pandemickou pohotovostí

V takzvaném pandemickém zákonu chce Senát navázat protikoronavirové restrikce na pandemickou pohotovost, kterou bude moci ukončit nebo obnovit Sněmovna. Předlohu s touto a některými dalšími úpravami dnes vrátila horní komora k novému posouzení poslancům. Zamítnutí senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) neprosadil.

Více souvisejících

Jan Horník (STAN) Stanislav Polčák Senát ČR Ústavní soud ČR Robert Plaga

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 42 minutami

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Aktualizováno před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

USA viní Čínu z podpory války proti Ukrajině. Pomáháte obcházet sankce, tvrdí Britové

Britský ministr zahraničí David Cameron upozornil, že Rusko využívá Střední Asii k obcházení sankcí. Londýn chce podle jeho slov spolupracovat se zeměmi tohoto regionu, aby s tím skoncoval. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy