Setrvání Zaorálka na ministerstvu lidé z kultury převážně vítají

Zástupci profesních organizací z mnoha oblastí kultury, kteří se v minulých dnech postavili proti odchodu Lubomíra Zaorálka z čela ministerstva kultury, ocenili, že post zatím neopouští. Jeho dnešní vystoupení vnímají tak, jako že mu není kultura lhostejná, což je pro ně důležité.

Rozhodnutí zatím pokračovat v čele resortu vítá i houslista Pavel Šporcl, který v minulosti Zaorálka veřejně kritizoval. Hudební producent David Gaydečka Zaorálkovo setrvání na MK označil za nejlepší variantu.

"Během pár dní se za práci ministra Zaorálka postavilo více než 30 profesních organizací ze všech oblastí kultury. Dali jsme jasně najevo, že kultura potřebuje stabilitu, chce dokončit započatou práci v tomto volebním období, a to včetně strategických dokumentů. Velmi si vážíme faktu, že Lubomíru Zaorálkovi není budoucnost kultury v ČR lhostejná," řekla dnes ČTK prezidentka Českého střediska Mezinárodního divadelního institutu (ITI) Yvona Kreuzmannová, které zastřešuje 14 institucí a které se na Zaorálkovu podporu vyjádřilo jako jedno z prvních.

Zaorálkův kritik ředitel Divadla Broadway Oldřich Lichtenberg podpořil jeho případného nástupce Jana Birkeho (ČSSD). Případnou personální změnu na pozici ministra kultury vítá také Asociace hudebního průmyslu (AHP).

Houslista Šporcl v minulosti uvedl uvedl, že některé dotační programy pro kulturu zasaženou koronavirem nefungují zdaleka tak dobře, jak vláda prezentuje. Chybí mu plán pro obnovení fungování kultury po epidemii. Zaorálek podle Šporcla dělá hodně hlavně pro příspěvkové organizace, ale je tu ještě privátní část kultury, kterou ministr nezaštiťuje. Také mu vadí, že Zaorálek v reakci na kritiku zveřejnil výši jeho příjmů v době koronavirové krize. Přesto uvedl, že pokud se ministr Zaorálek nakonec rozhodne své místo na ministerstvu opustit, bude to další hřebíček do rakve kulturního sektoru.

Hudební promotér Gaydečka považuje Zaorálkovo setrvání za dobrou variantu. "Myslím, že sám Zaorálek a celá ČSSD ví, jak dlouho mu trvalo se seznámit s tím oborem a obávám se, že kdyby došlo k nějaké změně, tak by se snaha o pomoc kultuře částečně zmařila," řekl ČTK Gaydečka.

Nástup náchodského starosty a poslance ČSSD Birkeho označil Zaorálek za příliš odvážný plán. "Za pár týdnů se nikdo tak složitý systém, jako je kultura, pokud nevychází z jejího nitra, nenaučí," podotkl ministr.

Ředitel Divadla Broadway Lichtenberg, jehož spory s ministrem vyústily až v podání žaloby na Zaorálka na ochranu osobnosti, podle svých slov z dnešního vystoupení ministra zcela nepochopil, zda Zaorálek odchází či zůstává. "Je to věc politického rozhodnutí, které nehodlám komentovat. My jsme s ním jako s ministrem nuceni žít a přijde-li jeho nástupce, tak doufáme v lepší komunikaci," uvedl Lichtenberg.

Související

Jakub Kulhánek

Novým ministrem zahraničí se má stát Kulhánek. Zaorálek zůstává ve funkci

Lubomír Zaorálek (ČSSD) zůstane ministrem kultury. Na jeho přání o tom dnes večer rozhodlo grémium strany. Na pozici ministra zahraničí sociální demokracie navrhne náměstka ministra vnitra Jakuba Kulhánka. Po jednání užšího vedení strany o tom informoval novináře ve Sněmovně statutární místopředseda ČSSD Roman Onderka.

Více souvisejících

Lubomír Zaorálek Ministerstvo kultury Pavel Šporcl kultura

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 50 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Putina volilo přes 87 procent lidí. V Kremlu bude sedět dalších šest let

Ruský prezident Vladimir Putin bude ve funkci dalších šest let. Volilo ho přes 87 procent lidí, vyplývá z údajů ruské centrální volební komise po sečtení více než 99 procent odevzdaných hlasů. O průběžných výsledcích informovala ruská státní agentura TASS

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy