Sexuální nátlak exradního Dostála? Kauzu projedná odvolací soud

Olomoucký krajský soud projedná příští pondělí odvolání přerovského politika Marka Dostála z ODS, kterého přerovský soud uznal vinným ze sexuálního nátlaku a uložil mu podmíněný trest rok vězení se zkušebním odkladem na dva roky. ČTK to potvrdil místopředseda krajského soudu Michal Jelínek.

Dostál kvůli kauze rezignoval po komunálních volbách na funkci přerovského radního s tím, že chce očistit své jméno. Pravomocný rozsudek bude pro politika, který je stále přerovským zastupitelem, klíčový.

Dostál podle rozsudku zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu sexuálnímu styku. Incident se podle obžaloby odehrál v listopadu 2017, přerovský politik podle ní využil špatné finanční situace poškozené. Ke styku ji údajně přiměl v okamžiku, kdy přišel na schodek v tržbě, který měla na svědomí.Soud mu uložil kromě trestu i povinnost zaplatit jí 50.000 korun.

Dostál vinu popíral a odsouzení v případu až do vynesení rozsudku letos v červnu nečekal. Tvrdil, že jde z o mstu ženy kvůli zpronevěře. Přerovský soudce Jan Rektor se k výpovědi poškozené přiklonil nakonec i s ohledem na to, že podle znalců se u ní vyvinula posttraumatická psychická porucha. Znalci označili výpověď ženy za věrohodnou a vyvrátili teorii, že důvodem jejího trestního oznámení byla msta. Dostálovi za sexuální nátlak hrozila původně sazba šesti měsíců až čtyř let nebo zákaz činnosti.

Dostál se stal přerovským radním loni 5. listopadu. O obvinění se začalo veřejně mluvit na dalším jednání zastupitelstva 19. listopadu, kdy na něj upozornili opoziční zastupitelé. Dostál rezignoval loni 6. prosince, kdy už byla podaná obžaloba.

Související

Soud, ilustrační foto

Skandál přerovského politika. Po ženě vyžadoval chlípnosti, soud ho potrestal

Přerovský okresní soud dnes uznal přerovského politika Marka Dostála (ODS) vinným ze sexuálního nátlaku a uložil mu trest jednoho roku se zkušebním odkladem na dva roky. Zároveň musí poškozené zaplatit 50.000 korun. Podle rozsudku zneužil svého postavení zaměstnavatele a ženu, která v jeho firmě pracovala jako servírka, ve dvou případech přiměl k orálnímu styku. Dostál kvůli kauze rezignoval krátce po komunálních volbách na funkci přerovského radního s tím, že chce očistit své jméno. Rozsudek není pravomocný, Dostál se proti němu odvolal.

Více souvisejících

Marek Dostál (exradní ODS) olomouc Sexuální obtěžování soudy Přerov ODS

Aktuálně se děje

před 14 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Černý kašel se v Česku nadále šíří. Nejvíce mezi náctiletými

V Česku bylo během minulého týdne evidováno 1476 nových případů černého kašle, informoval Státní zdravotní ústav (SZÚ). V letošním roce již bylo odhaleno 9 370 případů pertuse.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy