Sídlo NÚKIB by mělo být dokončeno v roce 2024, bude stát téměř miliardu

Sídlo Národního úřadu pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) v Brně za téměř miliardu korun by se mělo začít stavět v roce 2022 a dokončeno by mělo být o dva roky později. Vyplývá to ze zprávy o postupu prací, kterou úřad předloží v pondělí vládě. ČTK má zprávu k dispozici.

Stavět by se mělo podle návrhu vítěze loňské architektonické soutěže, architekta Ondřeje Stehlíka z rakouské společnosti AllesWirdGut Architektur. "Pokud by to z nějakého zákonného důvodu nebylo možné, použil by se další návrh v pořadí," sdělil mluvčí úřadu Radek Holý.

Úřad sídlí v brněnské Mučednické ulici, nová budova v Černých Polích by v části původních kasáren měla pojmout až 400 zaměstnanců. Kromě loňské architektonické soutěže NÚKIB v dokumentu popisuje, že loni byla odstraněna jedna hala na pozemku, která byla v havarijním stavu. Zpracování projektové dokumentace by mělo stát 56 milionů korun, stavební náklady pak činí 977 milionů.

Podle materiálu pro vládu je letos v únoru v plánu podpis smlouvy o dílo na zpracování projektové dokumentace, se získáním stavebního povolení plán počítá na leden až duben příštího roku. Zhotovitel stavby by měl převzít staveniště v prosinci 2021 a dokončit stavbu v roce 2024.

NÚKIB vznikl v létě 2017 vyčleněním z Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Jako centrální správní orgán má na starost kybernetickou bezpečnost včetně ochrany utajovaných informací v oblasti informačních a komunikačních systémů. Zabývá se i neveřejnými službami v rámci družicového systému Galileo.

V současnosti ho provizorně vede statutární náměstek Jaroslav Šmíd. Vláda v prosinci odvolala ředitele úřadu Dušana Navrátila. Do výběrového řízení na jeho nástupce se mohou zájemci hlásit do 28. února.

Související

Hackeři, ilustrační fotografie.

NÚKIB: Počet kybernetických incidentů se po lednu vrátil do průměru

Počet kybernetických incidentů se v únoru po lednovém nárůstu podle Národního úřadu pro kybernetickou bezpečnost (NÚKIB) vrátil do průměru. Úřad jich evidoval 13, po čtyřech měsících se stal jeden velmi významný kybernetický incident. Šlo o útok, který způsobil nedostupnost systémů ministerstva. NÚKIB o tom dnes informoval na webu.

Více souvisejících

Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) Brno Vláda ČR

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

17. března 2024 21:58

17. března 2024 21:20

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Zdroj: David Holub

Další zprávy