Šíření ruského vlivu v Česku pomáhali podle analýzy nejvíce SPD a Vondráček

Šíření ruského vlivu v Česku pomáhali podle analýzy Bezpečnostního centra Evropské hodnoty lídři hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Spolu s bývalým předsedou Sněmovny Radkem Vondráčkem (ANO) řadí analýza předsedu SPD Tomia Okamuru a místopředsedu hnutí Radima Fialu také mezi největší šiřitele čínského vlivu v ČR.

Opačného skóre dosáhli především Piráti včetně nynějšího ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, uvedli dnes autoři analýzy na tiskové konferenci v Praze. Okamura ČTK napsal, že považuje analýzu za zoufalou a lživou předvolební kampaň na podporu vládní koalice. Vondráček označil analýzu za pokus o cílené očernění své osoby a ovlivnit veřejné mínění.

Bezpečnostní centrum Evropských hodnot označuje nepřátelský vliv Ruska a Číny za hrozbu pro národní bezpečnost a suverenitu Česka. Cílem analýzy, dostupné na webu Atlasu ruského a čínského vlivu, bylo proto shromáždit dostupné informace na jednom místě. Web hodnotí činnost poslanců a nynějších ministrů od roku 2014 do současnosti, u každého hodnotí vybraná hlasování ve Sněmovně a zapojení do různých kauz ve prospěch či proti ruskému a čínskému vlivu. U obou vlivů pak hodnotí, do jaké míry se politik ve prospěch dané země angažoval.

Celkem 25 politiků svým celkovým jednáním podle analýzy jednáním spíše napomohlo šíření vlivu Ruska, 28 pak přispělo čínským zájmům. Proti ruskému vlivu se pak spíše postavilo 150 politiků a 49 v případě Číny. Neaktivních pak bylo v případě Ruska 31 politiků a v případě Číny 129. Podle analytika Davida Pláška tento rozdíl vypovídá především o tom, že Rusko je takovým tématem, ke kterému musel v poslední době zaujmout postoj každý.

Ruský vliv podle výsledků nejvíc pomáhají šířit předseda SPD Okamura, jeho místopředseda Fiala a poslanec SPD Jaroslav Foldyna. V případě Číny dosáhl nejhoršího skóre místopředseda ANO Vondráček, následovaný Fialou a Okamurou. Proti ruskému vlivu podle analytiků nejvíc bojují Lipavský, premiér Petr Fiala (ODS) a ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09). V případě Číny jsou to opět Langšádlová, Lipavský a šéfka TOP 09 a předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová.

Okamura ČTK napsal, že jde o zoufalou a lživou předvolební kampaň na podporu vládní koalice s cílem pomluvit SPD. "Fialově koalici klesají preference a naopak SPD stoupají," uvedl. Organizaci Evropské hodnoty považuje za zcela nedůvěryhodnou, podporuje podle něj dlouhodobě politiku vládní koalice. "Nezasluhuje větší komentář, protože tohle lhaní bez jediného důkazu svědčí jen o naprosté zoufalosti nohsledů EU a nekompetentní Fialovy vládní koalice," uvedl.

SPD je vlastenecká strana, která nemá a neměla s Ruskem nikdy nic společného, doplnil Okamura. "SPD neslouží žádným cizím zájmům, což naopak dělá Fialova vláda. Jak známo, tak poslední čeští parlamentní politici, kteří se v Moskvě vřele objímali s (prezidentem Vladimirem) Putinem, byli Mirek Topolánek, Petr Nečas a Miroslava Němcová (všichni ODS) a Miroslav Kalousek z TOP 09," uvedl.

Vondráček ČTK sdělil, že tímto způsobem se šíří netolerance a nenávist ve společnosti. "Neuvěřitelné nálepkování lidí a uvádění věcí bez kontextu či záměrně zkreslených. Nemyslím si, že by to bylo způsobeno neznalostí autorů, je v tom jasný záměr," uvedl. Analýzu pokládá za pokus o cílené očernění a ovlivnění veřejného mínění. "A klidně i lživě," dodal.

Web upozorňuje na některá jeho setkání s čínskými představiteli. "Nikdy jsem se nesetkal v rámci svých delegací s někým za zavřenými dveřmi a už vůbec ne s nějakými zpravodajci," konstatoval Vondráček. Za absurdní považuje například označení apolitické debaty se studenty bohemistiky za "pohyb v akademických kruzích využívaných ke špionáži". Doplnil, že je šiřitelem českého vlivu v celém světě a zastáncem dialogu. "Ani si netroufám představit, jak by u těchto nálepkovačů dopadl prezident (Francie Emmanuel) Macron, se kterým jsem byl v Číně. Nejspíš rovnou čínský agent," míní.

Související

Andrej Babiš

Babiš se chce vrátit do křesla premiéra. Koalici s SPD nevyloučil

Expremiér Andrej Babiš po znovuzvolení do čela ANO uvedl, že v případě triumfu hnutí ve sněmovních volbách v příštím roce chce být premiérem. Babiš to řekl v televizním diskuzním pořadu Partie na Primě. ANO by volby podle nejnovějšího průzkumu jasně vyhrálo.

Více souvisejících

Svoboda a přímá demokracie (SPD) Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy