Širší vedení komunistů doporučuje hlasovat pro prodloužení stavu nouze

Výkonný výbor KSČM doporučí poslancům hlasovat v pátek pro prodloužení nouzového stavu. Členové výboru mohou hlasovat po internetu sice až do dnešních 14:00, místopředseda KSČM Petr Šimůnek však dnes před 13:00 ČTK řekl, že z 20 hlasujících se již 13 členů výboru vyslovilo pro prodloužení nouzového stavu.

"Už to nemůže dopadnout jinak, než že doporučujeme poslaneckému klubu být pro prodloužení nouzového stavu," uvedl Šimůnek s tím, že až v pátek ale rozhodne klub.

Připomenul, že předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že poslanci budou respektovat doporučení výkonného výboru. Část z nich však už řekla, že prodlužovat nouzový stav nechce. Dnes Filip novinářům ve Sněmovně řekl, že v doporučení jsou podmínky, za kterých mají poslanci s prodloužením souhlasit. Týkají se návratu dětí do škol, některé organizace doporučují změnit omezení volného pohybu mezi okresy na kraje. Filip očekává, že zákonodárci budou doporučení respektovat a že poslanecký klub bude jednotný.

Členové širšího vedení strany se v hlasování vyjadřovali k prodloužení nouzového stavu obecně. "Podle stavu, který nastane ve Sněmovně, klub bude navrhovat, jak dál," uvedl Šimůnek pro ČTK na dotaz, zda se komunisté přikloní ke 30 dnům, jak žádá menšinový kabinet ANO a ČSSD, nebo ke kratší lhůtě. Podle Šimůnka by mohlo jít o kompromis, kdyby dělící čárou pro počátek rozvolňování byly Velikonoce. Například liberecká organizace navrhuje prodloužení o 14 dní, doplnil Filip.

Předseda KSČM nepředpokládal, že výkonný výbor rozhodne s tímto výsledkem. "V podstatě se tím zmírní tlak na vládu, aby dělala opatření, která jsou smysluplná a lidé je budou akceptovat," řekl. Podle něj by se pandemie měla řídit na úrovni jednotlivých regionů, což by bylo efektivnější než centrální plošná opatření.

Výkonný výbor Ústředního výboru KSČM tvoří 14 zástupců krajů, předseda strany, místopředsedové a předsedové sněmovní frakce a delegace poslanců v EP.

K žádosti menšinového kabinetu hnutí ANO a ČSSD o prodloužení nouzového stavu o 30 dnů do 27. dubna se Sněmovna vysloví v pátek, vláda zatím podporu dojednanou nemá. Aktuálně stav nouze platí do 28. března. Předsedové opozičních stran s premiérem Andrejem Babišem (ANO) jednali ve středu dopoledne, následně vládu kritizovali za nekoncepční přístup a absenci plánu rozvolnění. Dnes část opozice po jednání s ministrem školství Robertem Plagou (za ANO) naznačila možný obrat.

Související

Andrej Babiš Komentář

Babišovo odborářské chucpe. O bundu nejde, mnohem horší je něco jiného

Víte, co je to chucpe? Jde o specifický druh drzosti, nestoudnosti či opovážlivosti, tento výraz je ještě silnější než nehoráznost. Dost často se tenhle princip ilustruje na příkladu „člověka souzeného pro vraždu svých rodičů, žádajícího soud o shovívavost, protože je sirotek.“ Jedné takové nehoráznosti jsme byli ve středu svědky.  

Více souvisejících

KSČM nouzový stav

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy