Skončí Filip ve vedení Sněmovny? Dolínek už sehnal část podpisů

Poslanec ČSSD Petr Dolínek má zatím zhruba čtyři desítky podpisů k podání návrhu k vyvolání debaty o odvolání šéfa KSČM Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy Sněmovny. Při úterním jednání o změnách programu schůze dolní komory neuspěl s požadavkem, aby se poslanci zabývali některými Filipovými výroky, rozhodl se proto požádat kolegy o podpisy pro podání návrhu na vyvolání debaty o odvolání místopředsedy dolní komory. Odpoledne novinářům ukázal dva archy s podpisy, aby mohl návrh podat, potřebuje 80 podpisů. Filipa se dnes zastal předseda Sněmovny Radek Vondráček (ANO).

Dolínek v úterý Filipovi vyčítal například jeho názory na události z let 1948 a 1968 v někdejším Československu, výroky ohledně zrušení vepřína na místě někdejšího romského koncentračního tábora v Letech u Písku a na adresu zejména veřejnoprávních médií. "Jsme svědky vysmívání se poslaneckému slibu, jsme svědky pošlapávání základní lidské slušnosti a pohrdání jak demokracií, tak základním respektem k ústavě a zákonům České republiky," uvedl Dolínek. Předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik dnes označil Dolínkovo vystoupení za útok na Filipovu svobodu slova.

Vondráček, který si předsedu komunistů zvolil za svého přímého zástupce, ho měnit nechce. "Je to zkušený politik, vyjadřuje se korektně. Chápu teď do určité míry, že jsou tu nějaká zjištění, ale já to znám jenom médií a čekám na nějaké výsledky reálné," řekl novinářům. Hájil i to, že je z jeho vůle Filip prvním místopředsedou dolní komory. "Z hlediska toho, co zvládá, je pořád ta volba z manažerských ohledů oprávněná," pochvaloval si, že se na Filipa může spolehnout, když mu předá agendu v době svých zahraničních cest.

Filipovy výroky Vondráček "nepovažuje za tolik intenzivní", aby kvůli nim připojil pod návrh svůj podpis. Uvedl, že Filip se hájí nadsázkou v případě výroku o Letech, u dvou dalších pak podle něj jde o konstantní postoj komunistické strany, se kterou sice nesouhlasí, která ale byla demokraticky zvolena. Upozornil také na to, že sociální demokraté jsou součástí vládní koalice. Ta má ve Sněmovně menšinu a podporuje ji KSČM.

Podle Dolínka není Filip důstojným zástupcem Sněmovny. "Výhrůžky finančnímu úřadu ve prospěch obviněného podnikatele, útoky na svobodu médií a teď i neprůhledné finanční operace. Z mého pohledu dost na to, abych navrhl odvolání Vojtěcha Filipa z postu místopředsedy Sněmovny," napsal Dolínek na twitteru. Před novináři dnes nechtěl spekulovat, zda podpisy sebere. Kvůli rozložení sil v dolní komoře ale podle něj sběr druhé poloviny potřebných podpisů "půjde ztuha". Zatím se k iniciativě přihlásili vedle Dolínka zákonodárci ODS, lidovců a Pirátů.

Související

Vojtěch Filip

Někdejší lídr komunistů Filip se omluvil Fajtovi za výrok o dluzích

Bývalý předseda KSČM Vojtěch Filip se v únoru omluvil někdejšímu řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi za svůj výrok z roku 2019, že v institucích, ve kterých působil, vytvořil nekryté dluhy za desítky milionů korun. Muži uzavřeli smír, který pravomocně schválil Městský soud v Praze. Uvedla to dnes Česká televize (ČT). 
Vojtěch Filip (KSČM)

Filip a zbytek vedení KSČM kvůli prohraným volbám rezignovali

Předseda komunistů Vojtěch Filip a všichni členové vedení KSČM dnes rezignovali na stranické posty. Reagovali tak na výsledky voleb, které poslaly KSČM po 30 letech mimo Poslaneckou sněmovnu. Řízením KSČM jsou pověřeni dosavadní první místopředseda Petr Šimůnek a dosavadní místopředseda Václav Ort. Filip označil výsledek voleb za zdrcující porážku. Členem strany zůstává. Už dříve oznámil, že znovu na předsedu KSČM kandidovat nebude.

Více souvisejících

Vojtěch Filip (KSČM) Poslanecká sněmovna Petr Dolínek Radek Vondráček (ANO) KSČM

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 21 minutami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 5 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy