Skončí hlavní hygienička Eva Gottwaldová? Poslanci předložili návrh na změnu zákona

Skupina poslanců navrhla změnu, která může vyústit v konec hlavní hygieničky České republiky Evy Gottvaldové ve funkci. Chtějí, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání se specializací v oboru hygieny, které Gottvaldová nemá. Gottvaldová plán na změnu zatím nechce komentovat.

Návrh k novele o ochraně veřejného zdraví předložilo sedm poslanců z hnutí ANO a jeden z KDU-ČSL. "Jde o ochranu veřejného zdraví," uvedla jedna z předkladatelek návrhu, poslankyně ANO Jana Pastuchová. Podle dalšího z předkladatelů, lidoveckého poslance Víta Kaňkovského, nejde o útok na současnou hlavní hygieničku.

Gottvaldová je hlavní hygieničkou a zároveň náměstkyní ministra zdravotnictví od července 2016. Podle svého životopisu má magisterský titul v oboru Specializace ve zdravotnictví - Výživa člověka, který vystudovala na brněnské Masarykově univerzitě.

Z místa hlavní hygieničky je Gottvaldovou možné nyní odvolat jen tehdy, pokud by se v kárném řízením prokázalo její vážné pochybení. K poslaneckému návrhu se vyjádřila zdrženlivě. "O tom návrhu vím. Mám na to svůj názor, ale nechci to v současné době komentovat," řekla serveru. Zda se změnou souhlasí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO), není jasné, píše SeznamZprávy.cz.

Na přípravě návrhu se podílel předchůdce Gottvaldové ve funkci a nynější místopředseda odborné Společnosti hygieny a komunitní medicíny Vladimír Valenta, potvrdil serveru. "Návrh, který jsme iniciovali, vznikl v průběhu minulého roku po celkovém zhodnocení vývoje hygienické služby," řekl Valenta.

Podmínka, aby hlavní hygienik měl lékařské vzdělání, v zákoně podle předkladatelů změny byla až do roku 2003. Poté podle nich bez odborné diskuse z legislativy vypadla. O změně budou nyní hlasovat poslanci ve zdravotním výboru Sněmovny, pak čeká návrh schvalování ve třetím čtení. Jako možná nástupkyně Gottvaldové, pokud by návrh prošel, se podle serveru skloňuje jméno ředitelky Krajské hygienické stanice v Českých Budějovicích Kvetoslavy Kotrbové.

Související

ministerstvo zdravotnictví

Ministerstvo vypsalo výběrové řízení na funkci hlavního hygienika

Ministerstvo zdravotnictví dnes vypsalo výběrové řízení na funkci hlavního hygienika. Předchozí hlavní hygieničku Evu Gottvaldovou vláda odvolala v polovině března, krátce po začátku šíření koronaviru v Česku. Premiér Andrej Babiš (ANO) odvolání Gottvaldové tehdy zdůvodnil tím, že nezvládala svou práci.

Více souvisejících

Eva Gottwaldová (hygienička) Poslanecká sněmovna Adam Vojtěch (ANO) Zdravotnictví zákony

Aktuálně se děje

před 19 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

Vyhořelá katedrála Notre-Dame se otevře návštěvníkům ještě letos, tvrdí Paříž

Pařížská katedrála Notre-Dame, která byla v roce 2019 postižena ničivým požárem, má být opět otevřena pro návštěvníky 8. prosince. Uvedl to Philippe Jost, výkonný ředitel vládní agentury, která dohlíží na rekonstrukci katedrály. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy