Skončí Štěch po 24 letech v Senátu? ČSSD na něj spoléhá, většina jejích kandidátů neuspěla

Dnes večer budeme znát nové složení Senátu, který může po 24 letech opustit poslední původní člen a někdejší předseda horní komory Milan Štěch. Ať dopadne jakkoliv, pro jeho ČSSD dopadnou tyto senátní volby neúspěchem.

V Senátu má momentálně výraznou převahu opozice. V současnosti usedá do lavic 59 jejích zástupců, nejvíce senátorů, konkrétně 19, mají shodně kluby ODS a hnutí STAN. Předsedou horní komory je zástupce první jmenované strany Miloš Vystrčil.

Ke KDU-ČSL se hlásí 15 senátorů a hnutí SENÁTOR 21 má šest reprezentantů. Vládu nyní v Senátu zastupuje 20 senátorů, třináct z nich v barvách ČSSD a jen sedm za hnutí ANO. Dva členové horní komory jsou nezařazení, přičemž Jaroslav Doubrava reprezentuje hnutí Severočeši.cz.

Dnes si voliči vyberou 26 senátorů, již v prvním kole byl před týdnem zvolen kandidát hnutí STAN na Děčínsku Zbyněk Linhart. Mezi nejvýraznější tváře, které mají možnost o tomto víkendu mandát obhájit, patří bezpochyby někdejší předseda Senátu a současný místopředseda Milan Štěch (ČSSD).

Naopak o možnost pokračovat v rozdělané práci přišli již před týdnem někteří jeho straničtí kolegové. Po devíti letech končí v horní komoře někdejší prezidentský kandidát Jiří Dienstbier mladší. Dokonce již od roku 2002 byl senátorem za Vyškov Ivo Bárek, který v prvním kole skončil až na třetím místě.

Mandát už jistě neobhájí ani další sociální demokraté, např. Miroslav Nenutil či Karel Kratochvíle. ČSSD přitom obhajuje hned 10 mandátů, do druhého kola se však dostali pouze tři její kandidáti.

Skončit v Senátu však mohou i další výrazné osobnosti, a to již po jednom funkčním období. V pražských obvodech se až na druhém místě umístili v prvním kole bývalý rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl (za KDU-ČSL a Zelené) či advokát a bývalý policejní vyšetřovatel Václav Láska (SEN 21).

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Milan Štěch krajské a senátní volby 2020 ČSSD opozice Jiří Dienstbier ml.

Aktuálně se děje

před 8 minutami

před 9 minutami

před 9 minutami

před 42 minutami

Aktualizováno před 1 hodinou

Francouzský prezident Emmanuel Macron a srbský prezident Aleksandar Vučič během společné tiskové konference před pracovní večeří v prezidentském Elysejském paláci v Paříži (Francie, 8. dubna 2024).

Rusové ztrácí nejdůležitějšího evropského spojence. Srbsko se přiklání k Západu

Srbsko, jakožto kandidátská země pro vstup do EU je jednou z předních zemí na Balkánském poloostrově, která disponuje jednou z nejsilnějších armád v regionu. Jeho podpora je v kontextu evropských geopolitických snah více než důležitá. Historicky bylo Srbsko blíže k politice Kremlu, což se ale podle současných událostí mění. Srbové se stále více orientují na západní hodnoty a spojenectví.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Britská královská rodina, ilustrační fotografie.

Princezna Kate zůstane doma sama. William učinil zásadní rozhodnutí

Poprvé od chvíle, kdy princezna Kate v březnu odhalila diagnózu, se princ William vrátí k povinnostem člena britské královské rodiny. Informují o tom zahraniční média. Kate přitom není jediným zástupcem monarchie, který omezil veřejná vystoupení ze zdravotních důvodů. S rakovinou se potýká také král Karel III. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy