Skopeček by ukotvil inflační očekávání, podle ANO vláda situaci podcenila

Místopředseda Sněmovny a ekonomický expert vládní ODS Jan Skopeček považuje vzhledem k vysoké míře inflace za důležité ukotvit inflační očekávání a realizovat restriktivní měnovou i fiskální politiku. Napsal to dnes ČTK. Podle bývalého premiéra a šéfa hnutí ANO Andreje Babiše je inflace způsobená externími vlivy, vláda by proto měla lidem plošně pomoci zejména s vysokými cenami energií.

Spotřebitelské ceny v Česku v květnu podle dnes zveřejněných údajů Českého statistického úřadu (ČSÚ) meziročně stouply o 16 procent, růst tak dále zrychlil z dubnových 14,2 procenta. Nadále se zvyšovaly zejména ceny bydlení, potravin a pohonných hmot. Inflace zůstává nejvyšší od prosince 1993, kdy se ceny meziročně zvýšily o 18,2 procenta.

Skopečka nové údaje nepřekvapily, maximálních hodnot podle něj spotřebitelské ceny dosáhnou pravděpodobně v letních měsících. "Takto vysoká míra inflace vypovídá o skutečně hluboké nerovnováze v naší ekonomice, kterou jsme si vytvořili příliš uvolněnou měnovou politikou a extrémně vysokými rozpočtovými výdaji neodpovídající možnostem a výkonu naší ekonomiky," poznamenal.

Za jediná opatření, která jsou nyní možná, považuje vyšší úrokové sazby a restriktivní rozpočtovou politiku, čímž by se ukotvila inflační očekávání firem i jednotlivců, jež se podle něj "utrhla".

"Firmy vidí, že spotřebitelé stále akceptují vyšší ceny a nereaguji výraznějším snížením spotřeby. Sami spotřebitelé, kteří v době covidu tvořili rekordní úspory v bankách, zase utrácejí s úvahou, že v dalších měsících budou ceny ještě vyšší. To navíc povede z jejich strany k tlaku na růst mezd, což muže roztočit mzdovou a inflační spirálu," uvedl Skopeček. Náročný úkol a hlavní odpovědnost podle něj mají před sebou Česká národní banka (ČNB) i vláda.

Podle Babiše je inflace způsobená externími vlivy, vysokými cenami ropy, plynu, válkou na Ukrajině, emisními povolenkami a jde také o důsledek přerušení dodavatelských řetězců při covidu. Vzhledem k vysokým spotřebitelským cenám podle něj stát získává více peněz, které by měl vrátit lidem. ANO dlouhodobě navrhuje odpuštění DPH na energie, jako to učinila bývalá vláda ANO a ČSSD v listopadu a prosinci. Zastropovat by kabinet měl i ceny pohonných hmot, řekl dnes Babiš ČTK.

Kritizoval vládu, že nepomáhá lidem a že se vymlouvá na předchozí kabinet. Nesouhlasí ani s politikou ČNB, která dosud zvýšila základní úrokovou sazbu na 5,75 procenta a podle analytiků se dá očekávat v červnu další navýšení. "Mladé rodiny mohou zapomenout na hypotéky," řekl dále Babiš. Menší podniky, které nemají úvěry v eurech, pak podle něj nebudou konkurenceschopné.

"Je patrné, že vláda od začátku roku situaci hrubě podcenila. Žila mylně v předvolební rétorice a vsadila v inflaci na kartu ČNB, která vsadila na poptávkovou inflaci a zvyšování úroků, navzdory varování řady ekonomů, že jde o inflaci nákladovou," napsal ČTK místopředseda Sněmovny a hnutí ANO Karel Havlíček. Kabinet podle něj musí uvolnit trh práce a okamžitě udělat plošná opatření pro ztlumení cen energií a pohonných hmot. "Ideálně přes snížení poplatku za obnovitelné zdroje energie a daní," dodal.

Razantně zvyšovat úrokové sazby nemá velký smysl ani podle místopředsedy sněmovního rozpočtového výboru Jana Hrnčíře (SPD). "Je třeba se zaměřit na posilování kurzu koruny, aby se snížila cena dovozu. Řešením je také snížení DPH na energie, pohonné hmoty a základní potraviny," sdělil. Za dlouhodobě účinné řešení považuje odstoupení od Zelené dohody pro Evropu a systému obchodování s emisními povolenkami. "Zároveň je potřeba zajistit energetickou a potravinovou soběstačnost České republiky," doplnil.

Bývalá ministryně financí a nyní šéfka poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová na twitteru upozornila na rychle rostoucí ceny potravin. Na 64,6 procenta zrychlil v květnu růst cen u mouky, na 42,1 procenta u polotučného trvanlivého mléka, na 33,8 procenta u vajec a na 51,9 procenta u másla. "Státy EU dávno pomáhají snižováním DPH a zastropováním cen. Jen (ministr zemědělství) Zdeněk Nekula čeká, až skončí válka," uvedla.

Související

Ilustrační fotografie. Původní zpráva

Platba v hotovosti má zůstat zachována, shodují se politické strany a ČNB. Její odmítání je problém

SPD chce zavést platbu v hotovosti mezi ústavní práva, přestože je odmítání tohoto druhu plateb nelegální. EuroZprávy.cz proto oslovily všechny parlamentní strany s tím, co si o předloženém návrhu myslí. Vyjádření zaznělo i z České národní banky. Odmítání hotovosti je stále častější problém, proti tomuto trendu prý bojuje i Evropská centrální banka. 
Jan Skopeček (ODS)

Úspory v letošním rozpočtu musí být vyšší než 20 miliard korun, míní Skopeček

Úspory v rozpočtu na letošní rok budou muset být vyšší než 20 miliard korun. V diskusním pořadu Partie Terezie Tománkové to řekl místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS). Zopakoval, že pokud by žádné úspory nepřišly, činil by deficit na konci roku 400 miliard Kč. Plnění rozpočtu se podle něj ve druhém pololetí bude vyvíjet lépe než v prvním. Schválený rozpočet počítá za celý rok se schodkem 295 miliard korun.

Více souvisejících

Jan Skopeček (ODS) Hnutí ANO inflace

Aktuálně se děje

včera

Medvěd, ilustrační fotografie.

Fico chce ulehčit odstřel medvědů, kteří se přiblíží k lidem

Slovensko po odstřelu medvěda, který v březnu napadl několik lidí v Liptovském Mikuláši, plánuje další kroky ohledně této problematiky. Ficova vláda na středečním zasedání schválila návrh ústavního zákona, který má řešit zvýšený výskyt medvědů v blízkosti lidských obydlí. 

včera

Bohumil Hrabal. Foto: Hana Haplová

Legendární spisovatel Bohumil Hrabal se narodil před 110 lety

Kdo by neznal krásnou Maryšku a ukřičeného Pepina z Postřižin nebo díla jako Ostře sledované vlaky, Slavnosti sněženek či Obsluhoval jsem anglického krále. Filmovou podobu jim dal režisér Jiří Menzel, autorem knižních předloh je Bohumil Hrabal, od jehož narození uplynulo přesně 110 let. Ten pro psaní povídek a novel čerpal inspiraci ve svém vlastním životě.

včera

včera

včera

včera

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

včera

včera

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy