Šlachtovo hnutí Přísaha požádalo o registraci na vnitru

Hnutí Přísaha bývalého policisty Roberta Šlachty dnes požádalo o registraci na ministerstvu vnitra. Někdejší šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) se svými spolupracovníky donesl na úřad petiční archy s více než 19.000 podpisy. Hnutí se chce účastnit letošních podzimních sněmovních voleb.

"K dnešnímu dni máme 19.127 fyzických podpisů. To je pro nás něco naprosto úžasného," řekl Šlachta novinářům. Hnutí podle něj pro jejich sebrání zřídilo 120 petičních míst. Bývalý policista zahájil kampaň na konci ledna, zaměřil se na setkávání s lidmi po celé zemi a na pravidelné on-line vystoupení na internetu.

Tvářemi hnutí jsou kromě Šlachty a někdejšího policisty Tomáše Sochra i další bývalí Šlachtovi kolegové u policie Jiří Komárek a Jaroslav Pelc či sociální pracovnice Jaroslava Pauchová. Hnutí se chce pohybovat na politickém středu. Plánuje bojovat proti korupci, zrychlit práci soudů či usilovat o zachování české identity. Odmítá přijetí eura nebo kvót na uprchlíky.

Nyní má podle Šlachty Přísaha na účtu zhruba 2,4 milionu korun, na což z valné většiny přispěli drobní podporovatelé hnutí. Na rozjezd hnutí si někdejší šéf protimafiánského útvaru půjčil milion korun od svého bývalého kolegy z ÚOOZ Romana Těžkého. Další milion pochází podle Sochra od jeho bratra. Třetím zdrojem jsou prostředky od dopravní a logistické firmy Šimway, které podle údajů na svém webu zajišťovala internetový prodej a propagaci Šlachtovy knihy 30 let pod přísahou.

O vstup do politiky se chtějí pokusit i další nová politická uskupení včetně Lidé PRO bývalého předsedy spolku Milion chvilek Mikuláše Mináře. Minář si stanovil jako podmínky účasti ve volbách zisk 500.000 podpisů.

Koronavirová pandemie k myšlenkám na účast ve volbách přivedla několik iniciativ, které nesouhlasí s postupem vlády při potlačování epidemie. Mezi nejvýraznější patří protestní iniciativy podnikatelů Chcípl PES. Jeho zástupcům se jej nedávno podařilo na ministerstvu vnitra zaregistrovat pod názvem Otevřeme Česko - Chcípl PES. Mezi hlavní tváře patří především Jiří Janeček, provozovatel pivovaru a restaurace a bývalý vysoký politik pražské ODS z doby primátora Pavla Béma.

Související

  Robert Šlachta.

Soud začal projednávat žalobu Grygárka na Šlachtu kvůli jeho knize

Soud dnes začal projednávat žalobu někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu kvůli knize Třicet let pod přísahou. Grygárek po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) žádá omluvu a půlmilionové odškodnění zejména za poškození pověsti.

Více souvisejících

Robert Šlachta hnutí Přísaha

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy