Šlachtovo politické hnutí dostalo registraci od ministerstva

Politické hnutí bývalého policisty Roberta Šlachty získalo registraci ministerstva vnitra. Jeho oficiální název je Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty. Hnutí mělo původně nést název Přísaha. Kvůli možné záměně s jiným hnutím podobného názvu ale nakonec zvolilo delší variantu se Šlachtovým jménem. O registraci dnes hnutí informovalo v tiskové zprávě.

Rozhodnutí založit politické hnutí oznámil bývalý ředitel policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu koncem letošního ledna. Žádost o registraci hnutí podalo 17. března spolu s povinnou peticí, kterou podepsalo přes 19.000 lidí.

O registraci hnutí s názvem Přísaha na ministerstvu ale požádal o několik dní dříve předseda strany VIZE - Národní socialisté Jan Vondrouš. "Byly dvě možnosti. Buď zůstat u našeho původního názvu, pak by se ale mohlo stát, že by existovaly dvě Přísahy, nebo udělat petici novou, s názvem Přísaha - občanské hnutí Roberta Šlachty. Tak by se jasně odlišily názvy," uvedl Šlachta.

Pod novou petici, která je podmínkou registrace, se podle Šlachty podařilo za jeden den sesbírat 3178 podpisů. Žádost o registraci s novým názvem podalo hnutí v poslední březnový den.

Podle Šlachtova dřívějšího vyjádření se jeho hnutí chce pohybovat na politickém středu. Plánuje bojovat proti korupci, zrychlit práci soudů či usilovat o zachování české identity. Odmítá přijetí eura nebo kvót na uprchlíky. Tvářemi hnutí jsou kromě Šlachty a někdejšího policisty Tomáše Sochra i další bývalí Šlachtovi kolegové od policie Jiří Komárek a Jaroslav Pelc či sociální pracovnice Jaroslava Pauchová. Hnutí plánuje kandidovat v podzimních sněmovních volbách.

Koronavirová pandemie k myšlenkám na účast ve volbách přivedla několik iniciativ, které nesouhlasí s postupem vlády při potlačování epidemie. Mezi nejvýraznější patří protestní iniciativa podnikatelů Chcípl PES, která se zaregistrovala jako hnutí Otevřeme Česko-chcípl PES.

Loni v prosinci ohlásil vznik nového politického hnutí Lidé PRO předseda spolku Milion chvilek Mikuláš Minář. Koncem března ale hnutí oznámilo, že končí. Jako důvod uvedlo, že se mu nepodařilo získat dost podpisů na petici. Do konce března chtělo hnutí získat alespoň 100.000 podpisů, dostalo jich ale zhruba 40.000.

Související

  Robert Šlachta.

Soud začal projednávat žalobu Grygárka na Šlachtu kvůli jeho knize

Soud dnes začal projednávat žalobu někdejšího náměstka Vrchního státního zastupitelství v Praze Libora Grygárka na předsedu hnutí Přísaha Roberta Šlachtu kvůli knize Třicet let pod přísahou. Grygárek po někdejším šéfovi Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) žádá omluvu a půlmilionové odškodnění zejména za poškození pověsti.

Více souvisejících

Robert Šlachta Lidé PRO

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy