Slib změny i varování před Babišem. Spolu představila billboardy

Kampaň koalice občanských demokratů, lidovců a TOP 09 před sněmovními volbami rozšíří v září billboardová část nazvaná Změna. Vedle prezentace programových priorit se v ní Spolu vyhraní proti hnutí ANO a jeho možnému spojení se stranami, které koalice považuje za nedemokratické. Na billboardech budou představitelé komunistů a SPD. Šéf volební kampaně Spolu Zbyněk Stanjura ČTK řekl, že v krajích se objeví 250 bigboardů a tisíc billboardů.

Tři čtvrtiny sdělení se budou týkat priorit koalice, kterými jsou například životní prostředí, bydlení a udržení demokratických hodnot. Čtvrtina bude varovat před rozvratem veřejných financí, posunem na Východ, zpustošeným venkovem, zaostalým vzděláváním a likvidací podnikání. Koalice se soustředí také na sociální média, opustit nechce ani kontaktní kampaň.

"Vláda populistů je drahá a devastující po všech stránkách. Zůstanou po ní rozvrácené finance, přebujelá byrokracie, zanedbaná infrastruktura, stagnující školství, rozdělená společnost a oslabená demokracie. Vláda populistů s extremisty by nás posouvala na okraj západních demokracií. To jsou hrozby, kterým čelíme," uvedl během představení podoby horké fáze kampaně předseda ODS a lídr Spolu Petr Fiala.

Podle Stanjury se podařilo v uplynulých fázích kampaně upevnit značku Spolu. Předseda lidovců Marian Jurečka doplnil, že společně s dvojící předsedů partnerských stran těsně před volbami znovu projedou všechny kraje. "Začínáme 8. září v Karlovarském a Plzeňském kraji a končíme v Moravskoslezském a Olomouckém kraji 1. října. Chybět samozřejmě nebudou naši krajští kandidáti ani zástupci Mladých lidovců, TOP týmu a Mladé občanské demokracie," uvedl. Billboardy a bigboardy se ve veřejném prostoru objeví 1. září.

Pekarová připomenula, že od okamžiku, kdy ODS, lidovci a TOP 09 podepsali memorandum o spolupráci, uplyne v říjnu rok. "Na společných plánech ODS, KDU-ČSL a TOP 09 se od té doby nic nezměnilo. Prioritou je pro nás dát Česko opět dohromady. Je naprosto jasné, že vláda Andreje Babiše za sebou nechává spálenou a zpustošenou zemi. Čelíme krizi zdravotní, klimatické, ekonomické a vinou této vlády také krizi důvěry. Babišovi a jeho vládě je lhostejné, že bezprecedentně zadlužují zemi. Dál si půjčují od budoucích generací peníze, neřeší, kdo je splatí, a bez uzardění směřují Česko k bankrotu," vypočítala předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová.

Podle předvolebních průzkumů vede měsíc a půl před hlasováním u voličů vládní hnutí ANO v čele s premiérem Andrejem Babišem. Spolu a volební koalice Pirátů a STAN obsazují druhou a třetí příčku. Podle srpnového volebního modelu agentury Kantar CZ by v srpnu volby vyhrálo ANO se ziskem 27,5 procenta. Koalice Spolu a koalice Pirátů a STAN by dostaly shodně 21 procent hlasů.Do Sněmovny by se podle něj dostalo ještě hnutí SPD se ziskem deset procent, hnutí Přísaha se šesti procenty a KSČM s pěti procenty. Agentura STEM minulý týden zveřejnila průzkum, podle kterého by vyhrálo ANO se ziskem 31,1 procenta hlasů. Koalice Spolu by měla 21,7 procenta, pro koalici Pirátů a STAN by se rozhodlo 18,7 procenta voličů.

Na kampaň plánuje Spolu vyčerpat celý povolený limit 90 milionů korun, zatím vydalo zhruba polovinu.

Související

Vláda ČR Glosa

Kdy se rozpadne Fialova vláda?

Před dvěma lety by si na to málokdo asi vsadil, nicméně po té době je jedna věc jasná. Vláda Petra Fialy, ač se leckomu nemusí líbit, je mnohem stabilnějším subjektem, než by kdo kdy byl předpokládal. A to přestože spojuje strany pravicové, liberální i středově-levicové. Kdo by to byl řekl...

Více souvisejících

Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) Volby volby 2021

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy