Sliby hnutí ANO? Nevyřešil by je ani Harry Potter, tvrdí Fiala

Předseda ODS Petr Fiala dnes na kongresu ODS ve svém projevu na obhajobu funkce přirovnal premiéra Andreje Babiše (ANO) s jeho Národním investičním plánem k baronu Prášilovi. Vláda podle něj v posledních letech zpronevěřila příležitosti plynoucí z ekonomického růstu. Fiala podle očekávání zůstal jediným kandidátem na předsedu občanských demokratů, kterým je od ledna 2014.

ODS chce nejprve přivést k úspěchu v krajských volbách na podzim tohoto roku a o rok později k vítězství v hlasování o novém složení Sněmovny. ODS by podle něj měla být tím, "kdo rozdává karty".

V závěru přibližně 40 minut dlouhého kandidátského proslovu Fiala uvedl, že příští sněmovní volby budou referendem. "O tom, zda má být politika divadlo, show a festival výtržností, nebo je to solidní práce, odpovědnost za stát, která vyžaduje kompetenci a program a výsledky. Ucházím se o mandát vést tažení za slušnou a kompetentní konzervativně-liberální politiku proti různým politickým klaunům, prázdnému populismu a mistrům facebookových lží," uvedl.

Delegátům řekl, že ho zneklidňuje, s jakou samozřejmostí veřejnost přistupuje na pojmy, které vláda používá v souvislosti se svým plánem investic za osm bilionů korun zveřejněným koncem loňského roku. Podle Fialy nejde o plán investic, ale maximálně o náhodný investiční seznam. "Nemůžete slíbit každému všechno, ale každému to podstatné," popsal svůj odlišný přístup Fiala.

Babiš ve svém novoročním projevu uvedl, že kdyby byl literárním kouzelníkem Harrym Potterem, stalo by se Česko novým Švýcarskem. "Ani ten Harry Potter s kouzelnou hůlkou, ve kterého by se rád proměnil náš premiér, by si s takovým 'plánem' nevěděl rady. To jiná postava, totiž baron Prášil, by s tím žádný problém neměl, jenže víte, jak to s těmi barony Prášily je," řekl Fiala.

Šéf ODS se vyslovil pro slušnou a demokratickou politiku. Pokud by se ODS ujala vlády, slibuje Fiala zdvojnásobení investic do dopravní infrastruktury tak, aby dosáhly tří procent HDP. Investice do školství by měly stoupnout na pět procent HDP, do výzkumu a inovací by mělo jít jedno procento. "Místo marketingových seznamů máme skutečný investiční plán," řekl. Fiala chce snížit a zjednodušit daně a státní administrativu, zastropovat počet úředníků a snížit legislativní povinnosti. Strana se chystá odpoledne představit podrobnosti své kampaně Země, která vítězí.

Současná vláda se podle Fiala řídí heslem: "Nemyslete na budoucnost a užívejte si současnost". Chtěl by, aby platilo: Zlepšeme si přítomnost, protože se to dá, a mysleme na budoucnost, protože se to musí". Babišův kabinet podle něj nesplnil sliby, které dal učitelům, neudělal nic ve věci dostupného bydlení, zdravotnictví udržuje v netransparentní mlze a nezrušil superhrubou mzdu a nesnížil daně. To vše chce ODS změnit.

Fiala také vyzdvihl, že ODS se od posledního kongresu podařilo vyhrát volby do Senátu. "Udělali jsme z něj silnou a užitečnou pojistku demokracie proti polokomunistické vládě," uvedl. Občanští demokraté by podle něj před dvěma lety nevěřili, že dosáhnou na funkci předsedy Senátu, kterou nyní zastává Jaroslav Kubera (ODS). V podzimních senátních volbách chce, aby ODS svoji pozici v Senátu obhájila. Pro krajské volby je cílem strany zisk hejtmanských mandátů. Nyní není ODS ve vedení ani jednoho regionu. V kampani chce Fiala objet všechny okresy, do konce roku hodlá mít jasno, v jaké formaci ODS půjde do voleb sněmovních. Za reálné pokládá, že do hlasování o novém složení sněmovny půjde místo dosavadních pěti opozičních středopravicových stan jen trojice. O spolupráci jakých subjektů ale půjde, zatím neví.

Související

Vláda ČR

Česko dá další peníze na munici pro Ukrajinu, rozhodla Fialova vláda

Prezenční studenti v doktorském studijním programu na vysoké škole by měli mít zákonem garantovaný příjem, který bude vyšší než minimální mzda. Počítá s tím návrh novely zákona o vysokých školách, který odsouhlasila vláda na středečním jednání. Projednala také návrh nového zákona o integračním sociálním podniku a schválila další příspěvek na dodávky munice Ukrajině v rámci tzv. české iniciativy.
Petr Fiala (ODS)

BIS odhalila proruskou vlivovou síť v Česku. Fialova vláda proti ní zasáhla

Vláda se ve středu rozhodla uvalit sankce na trojici subjektů z proruské sítě, která se pokoušela rozvíjet vlivovou operaci se závažným dopadem na bezpečnost Česka a Evropské unie. Skupina působila i v Evropském parlamentu. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) se ukazuje, že Rusko se dlouhodobě pokouší ovlivňovat demokratické procesy v Evropě.

Více souvisejících

Petr Fiala (ODS) Hnutí ANO

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 44 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy