Šmarda pokračuje jako neuvolněný starosta Nového Města na Moravě

Předseda ČSSD Michal Šmarda bude ve funkci starosty v Novém Městě na Moravě pokračovat do obecních voleb v příštím roce jako neuvolněný politik. Na jeho žádost o tom dnes rozhodli zastupitelé města. Radnice bude mít nově místo jednoho dva uvolněné místostarosty.

Šmarda zatím pro město pracoval na plný úvazek. O tom, že se teď chce naplno věnovat sociální demokracii, mluvil už 10. prosince po zvolení do čela strany.

Změnu schválili novoměstští zastupitelé 16 hlasy, proti byli tři a jeden se hlasování zdržel.

Šmarda dnes zastupitelům řekl, že ČSSD je ve velmi těžké situaci a jako dlouholetý člen jí chce pomoci. Radnici se chce věnovat dva až tři dny v týdnu a zbylý čas dá nové misi v Praze. "Ta mise je pro mě důležitá. Není pro mě důležitější než město, určitě ne z dlouhodobého hlediska, ale krátkodobě jsem to prostě vzít musel," řekl Šmarda. Dodal, že po dohodě s radními města nepovažuje za účelné měnit starostu na poslední měsíce zbývající do voleb.

Proti návrhu vystoupili zástupci ODS a ANO. "Já si myslím, že Nové Město na Moravě by mělo mít svého starostu a nemělo by se jednat pouze o neuvolněnou funkci," řekla Ilona Komínková z ODS.

Uvolněným místostarostou byl zatím v Novém Městě na Moravě jen nestraník Stanislav Marek (SNK pro obce). Druhý místostarosta Jaroslav Lempera z ČSSD zvolený stejně jako Šmarda za Lepší Nové Město byl neuvolněný.

Po hlasování Šmarda ČTK řekl, že teď bude pobírat jako odměnu pro neuvolněného starostu minimální částku, která je ze zákona přípustná.

Sdružení Lepší Nové Město má deset z 23 zastupitelů. V pětičlenné městské radě je kromě jeho tří zástupců a místostarosty Marka také Helena Šustrová z KDU-ČSL.

V čele strany se Šmarda stal nástupcem Jana Hamáčka, který odstoupil v říjnu poté, co se ČSSD poprvé za dobu samostatné ČR nedostala do Sněmovny. Ve volbě nového předsedy ČSSD zvítězil Šmarda v prvním kole, když získal 130 z 233 hlasů delegátů. Porazil končící ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou s 62 hlasy a někdejšího šéfa Vojenského zpravodajství Miroslava Krejčíka, kterého podpořilo 41 delegátů.

Související

ČSSD Rozhovor

ČSSD si před 30 lety zvolila Zemana. Současné vedení připomíná správce konkurzní podstaty, říká politolog Bureš

Před 30 lety skončil třídenní sjezd sociální demokracie v Hradci Králové. Strana si na něm nejen změnila název, který používá dodnes (z Československá sociální demokracie na Česká strana sociálně demokratická), ale především si do čela zvolila Miloše Zemana. Jeho mandát však tehdy nebyl nikterak silný, upozorňuje politolog Jan Bureš v rozhovoru pro EuroZprávy.cz. Prorektor Metropolitní univerzity Praha i tak považuje zmíněný sjezd za klíčový pro úpravu do té doby nepříliš úspěšné politické strategie ČSSD. Ohledně její budoucnosti je pak spíše skeptický. Obává se, že v Česku se nyní odehrává podobný vývoj jako v jiných zemích regionu, kde zanikla skutečná levice a její místo zaujali populisté.

Více souvisejících

Michal Šmarda

Aktuálně se děje

před 40 minutami

před 46 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Ministerstvo zdravotnictví, ilustrační fotografie.

Svrčinová na vlastní žádost končí jako hlavní hygienička

Vláda ve středu odvolala hlavní hygieničku Pavlu Svrčinovou na její vlastní žádost, uvedlo ministerstvo zdravotnictví. Do jmenování jejího nástupce bude kompetence hlavního hygienika v plném rozsahu vykonávat její zástupce a ředitel odboru ochrany veřejného zdraví Ministerstva zdravotnictví Matyáš Fošum. Výběrové řízení má být vypsáno v nejbližších dnech.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

Důchody, ilustrační fotografie.

Valorizace důchodů v lednu 2025: První odhady už naznačují, jak penze porostou

Až na začátku příštího roku se lidem opět zvýší důchody. O výši příští valorizace by mělo být jasno v létě, vyšší penze pak budou senioři pobírat od ledna 2025. Podle odhadů ministerstva práce a sociálních věcí vedeného Marianem Jurečkou (KDU-ČSL) by důchody měly vzrůst přinejmenším o dvě procenta. 

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Vlivná Kim Jo-čong, sestra diktátora na archivních snímcích.

Sestra vůdce KLDR hrozí: Vybudujeme ohromnou vojenskou sílu

Severní Korea hodlá pokračovat v budování "ohromující a nejsilnější vojenské síly" na ochranu své suverenity a míru v regionu, prohlásila Kim Jo-džong, která je vlivná sestra severokorejského vůdce Kim Čong-una, jak informoval ve středu server The Korea Times s odkazem na tamní tiskovou agenturu KCNA.

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico definitivně zatočil s RTVS. Stanice se přejmenuje a bude povinně vysílat hymnu

Vláda slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) ve středu schválila kritizované změny fungování veřejnoprávních médií. Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) se má změnit na Slovenskou televizi a Rozhlas (STVR), jejíhož ředitele bude volit devítičlenná rada se čtyřmi nominanty ministerstva kultury. Slovenská vláda dnes schválila příslušný návrh zákona, uvedla agentura TASR.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

ANO by v březnu vyhrálo volby. Ze Sněmovny by vypadly dvě vládní strany

Jen pět politických stran nebo hnutí by se dostalo do Poslanecké sněmovny podle březnového volebního modelu agentury Median. Volby by s velkým náskokem vyhrálo opoziční hnutí ANO, které by volilo 32 procent voličů.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy