Smutek ve Sněmovně. Poslanci uctili minutou ticha památku Dobrovského (†87)

Poslanci dnes uctili minutou ticha památku někdejšího disidenta, politika a velvyslance Luboše Dobrovského, který zemřel ve čtvrtek ve věku 87 let. O pietu Sněmovnu požádala předsedkyně branného výboru Jana Černochová (ODS). Dobrovský byl začátkem 90. let československým ministrem obrany.

Dobrovský působil od konce 50. let jako komentátor a zahraniční zpravodaj rozhlasu. Za normalizace byl skladníkem, čističem oken a topičem. Signatář Charty 77 také redigoval samizdatové publikace.

V roce 1989 se stal mluvčím Občanského fóra, později nastoupil na ministerstvo zahraničí, od října 1990 do července 1992 byl ministrem obrany.

Za prezidenta Václava Havla vedl dva roky jeho kancelář. V letech 1996 až 2000 byl velvyslancem v Rusku. V roce 2002 Havel ocenil Dobrovského Řádem Tomáše Garrigua Masaryka. Byl nositelem řady dalších ocenění.

Související

Hřbitov, ilustrační foto

Česko se loučilo s Lubošem Dobrovským (†87), na pohřeb dorazila řada politiků

Na poslední rozloučení s někdejším ministrem obrany, diplomatem a disidentem Lubošem Dobrovským přišlo dnes do strašnického krematoria v Praze několik stovek lidí. Pohřbu osobnosti, která se podílela na porevolučním směřování Česka, se zúčastnila jeho rodina i přátelé z širokého spektra společenského života, přítomni byli bývalí i současní politici. U rakve drželi čestnou stráž vojáci.
Michael Žantovský

Kolegové vzpomínají na Dobrovského. Zasloužil se o svobodu, říká Žantovský

Bývalí spolupracovníci vzpomínají na Luboše Dobrovského jako na zásadového, statečného a skvělého člověka. Oceňují jeho pevné postoje, pracovitost a přátelství. V reakcích na dnešní úmrtí bývalého novináře, disidenta, exministra obrany, mluvčího Občanského fóra, kancléře prezidenta Václava Havla a velvyslance v Rusku to řekli ČTK. Luboš Dobrovský zemřel dnes odpoledne po dlouhé nemoci ve věku 87 let.

Více souvisejících

Luboš Dobrovský Poslanecká sněmovna Jana Černochová

Aktuálně se děje

před 23 minutami

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

před 1 hodinou

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Mrtvá těla se svázanýma rukama? Bují podezření na válečné zločiny Izraele v Pásmu Gazy

Úřad vysokého komisaře OSN pro lidská práva (OHCHR) vyzval v úterý k mezinárodnímu vyšetření zpráv o masových hrobech v nemocnicích v Pásmu Gazy, které byly zničeny při obléhání izraelské armády. Podle OHCHR mohlo totiž dojít k páchání válečných zločinů.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy