Sněmovna by měla o možné žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu jednat ve čtvrtek

Sněmovna by měla podle místopředsedkyně komory Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) o možné žádosti vlády o prodloužení nouzového stavu jednat ve čtvrtek odpoledne. Vildumetzová dnes novinářům řekla, že opoziční klub ANO zaujme k žádosti stanovisko až podle jejího zdůvodnění. Kabinet by mohl o nouzovém stavu jednat na mimořádném úterním zasedání, na kterém se má zabývat postupem při řešení uprchlické krize z válkou zasažené Ukrajiny.

Kabinet vyhlásil nouzový stav na 30 dnů od 4. března, Sněmovna následně odsouhlasila jeho prodloužení do konce května. Vládní představitelé zdůrazňují, že na rozdíl od koronavirových nouzových stavů tentokrát mimořádný stav nijak neomezuje české občany. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) ve středu novinářům řekl, že prodloužení o 30 dnů má věcnou podstatu, o delší lhůtu žádat nechce.

Poslanci hnutí ANO dnes kritizovali, že Rakušan nijak nevysvětlil plénu Sněmovny, proč delší nouzový stav zvažuje. "Budeme čekat na jednání vlády, které proběhne v úterý vpodvečer. Podle zdůvodnění jako poslanecký klub dáme stanovisko, v tuto chvíli nemohu říct, jaké to stanovisko bude," uvedla Vildumetzová.

Premiér Petr Fiala (ODS) svolal na úterý mimořádné jednání vlády k migrační krizi, na řádné schůzi se ministři sejdou znovu ve středu dopoledne. Mluvčí kabinetu Václav Smolka nevyloučil, že vláda v úterý projedná prodloužení nouzového stavu, oficiálně je jediným bodem zasedání informace o dalším postupu při řešení uprchlické krize.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna nouzový stav

Aktuálně se děje

před 37 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Mrazivé počasí na většině území na jednu noc odezní. Výstraha ale platí dál

Mrazivé počasí během nadcházející noci na většině území odezní, ale pro jeden kraj zůstává v platnosti výstraha před mrazem ve vegetačním období. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy