Sněmovna by se měla v květnu zabývat vládní uprchlickou strategií

Vládní strategické priority pro řešení uprchlické vlny z Ukrajiny po ruské invazi by měla Sněmovna projednat v úterý 10. května v podvečer. Rozhodla o tom při dnešních úpravách nynější řádné schůze na návrh předsedy klubu STAN Josefa Cogana.

O projednání dokumentu se v minulých dnech zasazovali zejména poslanci opozičního hnutí ANO. Podle místopředsedkyně dolní komory za ANO Jany Mračkové Vildumetzové vládní materiál strategií není. Není podle ní podrobný, chybí v něm například konkrétní termíny pro plnění úkolů.

Zákonodárci ANO tento týden prosadili zařazení dokumentu na program schůze. Neuspěli ale s návrhy na určení konkrétního termínu, v němž by se poslanci materiálem zabývali. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) argumentoval, že se musí najít čas, kdy budou ve Sněmovně premiér i všichni příslušní ministři.

Od počátku ruské invaze na Ukrajinu dostalo v Česku víza dočasné ochrany přes 316.000 běženců. Někteří ale odjíždějí a počet uprchlíků v ČR se pohybuje kolem 300.000.

Zvládnutí uprchlické vlny vláda odhadla na 54 miliard korun. Strategie obsahuje 13 kapitol, vedle školství, sociální péče či vnitřní bezpečnosti a ubytování zahrnuje i téma komunikační strategie či práce s daty. Materiál obsahuje také vyčíslení nákladů na jednotlivé kapitoly. S nejvyšší částkou, 18 miliard korun, počítá pro ministerstvo práce a sociálních věcí.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna uprchlíci Vláda ČR

Aktuálně se děje

před 35 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy