Sněmovna dnes končí. Naposledy jsou poslanci lidé z ČSSD a KSČM

Sněmovna v předvolebním složení dnes končí. Poslední den v roli poslanců stráví mimo jiné zástupci ČSSD a KSČM, kterým se v říjnových volbách nepodařilo v dolní parlamentní komoře udržet. S kanceláří předsedy Sněmovny se rozloučí Radek Vondráček (ANO). Do ustavující schůze Sněmovny v povolebním složení, která začne 8. listopadu, bude jedinou funkční parlamentní komorou Senát.

Poslanecký mandát ve volbách, které se konaly 9. a 10. října, obhajovalo 164 dosavadních členů dolní komory. Úspěšných bylo 99 z nich. Bezprostředně po volbách jich bylo 98, ale nově zvolený poslanec a zlínský hejtman Radim Holiš mandát přenechal současné poslankyni Margitě Balaštíkové (oba ANO). Mezi neúspěšné patřili předsedové ČSSD a KSČM Jan Hamáček a Vojtěch Filip, nebo Tomáš Hanzel (ČSSD) a Vojtěch Pikal (Piráti), kteří stejně jako Filip končí v rolích místopředsedů Sněmovny.

Mezi končící výrazné poslance patří někdejší ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), komunista Miroslav Grebeníček nebo bývalý šéf Trikolóry Václav Klaus mladší. Stejně tak končí Lubomír Volný z Volného bloku.

Stovka poslanců, kteří mandát neobhajovali nebo neobhájili, má nárok na odchodné, které může činit až pět jejich posledních měsíčních platů podle počtu odsloužených let. Odchodné bude moci Sněmovna vyplatit ze zákona po třech měsících od ukončení výkonu funkce, tedy nejdříve v lednu. V návrhu státního rozpočtu je na to vyčleněno 66,5 milionu korun, potřeba budou zhruba až dvě třetiny této sumy.

Základní měsíční plat poslance činí 90.800 korun, zvyšují ho příplatky za různé funkce. Nejvyšší odchodné tak mají dostat končící místopředsedové Sněmovny, a to 866.000 korun každý z řadových místopředsedů a Filip jako první místopředseda 912.500 korun.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 35 minutami

FK Dukla Praha

Rada se na lavičce Dukly může objevovat ještě minimálně tři týdny. Osmiměsíční trest je nepravomocný

Hojně diskutovaný rekordní trest za rasismus pro trenéra fotbalové pražské Dukly není definitivní, protože odvolací komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) si vyžádala od disciplinární komise písemné odůvodnění toho, proč právě k tomuto trestu přistoupila. Protože se o Radově případu bude jednat až za tři týdny, do té doby se bude moct Petr Rada nadále objevovat na lavičce během druholigových zápasů.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 1 hodinou

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Otevírací doba obchodů o Velikonocích. Zatím není třeba s nákupem spěchat

Lidé ve čtvrtek naposledy v tomto týdnu vyrazili do práce, zítra začíná čtyřdenní velikonoční volno. To je orámované dvěma státními svátky, při nichž jsou v Česku někdy ze zákona zavřené obchody. Dnes ale ještě není třeba s nákupem spěchat. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy