Sněmovna má v týdnu jednat o vyslovení nedůvěry Babišově vládě

Sněmovna bude jednat příští týden o vyslovení nedůvěry menšinové vládě ANO a ČSSD. Zatím není jasné, zda kabinet lídra ANO Andreje Babiše hlasování ustojí, rozhodující bude postoj komunistických poslanců. Na řádné schůzi, která pokračuje od úterního odpoledne, bude sledované zejména další dějství volby čtveřice členů Rady České televize.

Část opozice společně se sociálními demokraty ji tento týden zhruba po dvouhodinové debatě zablokovala přestávkami pro jednání poslaneckých klubů.

Menšinová vláda bude čelit návrhu na vyslovení nedůvěry potřetí. Podnět by měli poslanci koalic Spolu (ODS, KDU-ČSL a TOP 09) a Pirátů se STAN předložit v úterý dopoledne. Předseda dolní komora Radek Vondráček (ANO) již avizoval, že schůzi svolá na čtvrtek.

Lídři obou opozičních bloků poukazují mimo jiné na to, že kabinet podle nich nezvládl boj s epidemií nového koronaviru a nebyl schopen zajistit silnou mezinárodní solidaritu v diplomatické roztržce s Ruskem. K argumentům následně přidali i aféru kolem majetkových oznámení a údajného střetu zájmů již bývalého ministra zdravotnictví Petra Arenbergera.

Ke svržení vlády je nutných nejméně 101 poslaneckých hlasů, pětice opozičních stran jich má 68. Proti vládě hodlá hlasovat také SPD s 19 poslanci a Trikolóra, jež má v dolní komoře tři zástupce. Ve Sněmovně jsou i tři další nezařazení poslanci. Zásadní ale bude postoj KSČM, jež má 15 poslanců a která v polovině dubna vypověděla dohodu o toleranci. Vedení komunistů se rozhodlo zjistit názory členů. Nyní končí lhůta, v níž mají dodat stanoviska stranické okresní organizace.

Pokud by kabinet hlasování o vyslovení nedůvěry neustál, musel by podat demisi. Prezident Miloš Zeman ohlásil, že by nechal Babišův kabinet vládnout do říjnových sněmovních voleb.

Volba čtveřice televizních radních se měla původně uskutečnit už na minulé řádné schůzi, byla ale odložena. Spory budí kvůli tomu, že jsou podle kritiků mezi finalisty lidé, kteří podle nich představují ohrožení nezávislosti tohoto veřejnoprávního média. Část poslanců tvrdí, že ve Sněmovně vznikla hlasovací koalice ANO, SPD a KSČM. V radě, která mimo jiné jmenuje a odvolává generálního ředitele České televize, by po volbě mohli získat většinu odpůrci nynějšího šéfa Petra Dvořáka.

Ze zákonů by měla Sněmovna příští týden schvalovat například cizineckou novelu o zpřesnění okruh lidí z unijních zemí, kteří budou považováni za jejich rodinné příslušníky, a nový zákon o občanských průkazech. Předloha zavede průkazy s čipy, na nich budou i otisky prstů. Poslanci by měli hlasovat také o odškodnění protiprávně sterilizovaných žen, návrh předpokládá jednorázovou částkou 300.000 korun.

Pokračovat by mohlo finální kolo zákonů, které Sněmovna nedokončila kvůli obstrukci nezařazeného poslance Lubomíra Volného zastupujícího Volný blok. Jde o předlohy proti invazivním druhům rostlin a živočichů a o digitalizaci notářské činnosti. Volný jejich schvalování v pátek zablokoval. Řekl, že má pro čtení na plénu nachystáno mnoho literatury, dokud ve Sněmovně nebudou moci vystoupit zástupci petic zpochybňujících restriktivní postup vlády v koronavirové krizi i vakcinaci proti covidu-19. Aktuálně jsou v dolní komoře ve finále dvě desítky předloh.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 13 minutami

před 42 minutami

před 1 hodinou

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 2 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Ukrajina potvrdila zásah vojenského letiště na Krymu

Ukrajina dnes oznámila, že její síly zasáhly ruské vojenské letiště na Krymském poloostrově, který Moskva nezákonně anektovala v roce 2014.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy