Sněmovna neschválila žádost vládě o svolání krizového štábu

Část opozice ani s hlasy koaliční sociální demokracie neprosadila dnes ve Sněmovně žádost vládě, aby v souvislosti s rostoucím počtem lidí nakažených covidem-19 aktivovala Ústřední krizový štáb. Po svolání štábu volá ČSSD, hnutí ANO je proti.

Dolní komora neschválila ani další návrhy usnesení ke koronavirové krizi, jak je předložili Pirát Jakub Michálek, lidovec Jan Bartošek a Věra Kovářová z hnutí STAN. Pro žádost vládě o svolání Ústředního krizového štábu hlasovalo 43 z 88 přítomných poslanců.

Vedle poslanců hnutí ANO premiéra Andreje Babiše návrh nepodpořili zákonodárci SPD a dva komunističtí poslanci. Ústřední krizový štáb pracoval za jarní koronavirové krize. Babiš už dříve řekl, že téma "není vůbec na stole" a že roli štábu zastává rada vlády pro zdravotní rizika.

Svolání štábu dnes před poslanci opět hájil vicepremiér a ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD), čeká další debatu ve vládě. "Jsem přesvědčen, že obecně platí to, že pokud máme osvědčené mechanismy, měli bychom je používat," uvedl. Babiš se sněmovního jednání neúčastnil.

Z mnoha navrhovaných usnesení Sněmovna schválila jen poděkování mimo jiné lékařům, zdravotním sestrám, hygienikům, medikům a pracovníkům v sociálních službách.

Dolní komora zamítla i ta Michálkova usnesení, která reagovala na červnové sněmovní požadavky vůči kabinetu a vláda je podle návrhů splnila. Předseda pirátského poslaneckého klubu neprosadil vedle svolání Ústředního krizového štábu ani další nové úkoly vládě. Týkaly se třeba zajištění dostatečného počtu záložních odběrových míst, zvýšení počtu testů na covid-19 a informování veřejnosti.

Kovářová u většiny poslanců narazila s návrhem, aby vláda zajistila informovanost starostů všech druhů obcí o počtu nakažených lidí a počtu lidí v karanténě na jejich území. Bartošek neuspěl s požadavky, aby Sněmovna konstatovala, že vláda nezvládla přípravu na druhou vlnu koronavirové epidemie, a uložila kabinetu vypracovat a předložit například soubor opatření k zamezení "explozivního šíření" nákazy.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 11 hodinami

Kupka s Početím je novým rekordmanem českých aukčních síní

Česko má nový nejdražší vydražený obraz v dějinách země. Olejomalba Františka Kupky nazvaná Conception/Danae (Početí) se v neděli v Praze prodala za 115 milionů korun. S aukční přirážkou dosáhne finální cena částky 126,5 milionu korun.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy