Sněmovna odsoudila teroristický útok ve Vrběticích, žádá omezení počtu ruských diplomatů

Sněmovna v souvislosti s explozemi ve Vrběticích na Zlínsku před více než šesti lety dnes odsoudila "teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby" v Česku. Na návrh opoziční koalice Spolu, tvořené ODS, KDU-ČSL a TOP 09, podpořila vyhoštění 18 ruských diplomatů a vyzvala navíc vládu k zásadnímu omezení početního zastoupení na velvyslanectví Ruska v Praze.

"Poslanecká sněmovna odsuzuje teroristické útoky speciálních jednotek ruské vojenské zpravodajské služby, organizované na území České republiky, vedoucí k násilné smrti českých občanů, k rozsáhlému zničení soukromého majetku a veřejných hodnot včetně devastace okolí muničních skladů, které považuje za nepřijatelné porušení svrchovanosti České republiky, mezinárodního práva a akt nepřátelství a agrese," uvedla dolní komora ohledně podezření, že za výbuchy stojí agenti ruské tajné služby GRU.

Zastoupení na velvyslanectví Ruské federace by měla vláda podle Sněmovny omezit podle principu reciprocity. Rusko v odvetě vyhostilo dvě desítky pracovníků českého velvyslanectví v Moskvě včetně zástupce velvyslance.

Česko by mělo podle sněmovního usnesení vyzvat své spojence ke koordinovanému vypovídání ruských diplomatů a zpravodajců. Po Rusku by měla vláda podle dolní komory požadovat vyvození odpovědnosti za útok na muniční sklad ve Vrběticích a finanční náhradu a odškodnění.

Zároveň by kabinet neměl umožnit účast ruských firem v připravované stavbě jaderné elektrárny nebo jiných prvků kritické infrastruktury, stojí v usnesení. Vláda ANO a ČSSD už oznámila, že v souvislosti s chystanou výstavbou nového bloku Jaderné elektrárny Dukovany neosloví ruský Rosatom.

Vedle návrhů usnesení koalice Spolu schválila dolní komora jeden z požadavků opoziční koalice Pirátů a STAN. Požádala kabinet, aby poskytl "součinnost při vymožení adekvátního odškodnění vůči zodpovědným osobám a případně zodpovědnému státu".

Premiér Andrej Babiš (ANO) před poslanci označil výbuch za odporný a zcela nepřijatelný teroristický akt, při němž zemřeli dva čeští občané. Vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) pak postup bezpečnostních složek označil za nejúspěšnější bezpečnostní operaci. Vedla podle něj k rozbití rezidentur ruských tajných služeb v Praze.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 1 minutou

před 13 minutami

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy