Sněmovna znovu řeší daňový balíček. Výrok Babiše vyvolal nevoli opozice

Stát v důsledku změn letošního státního rozpočtu vyplatil do konce listopadu na podporu ekonomiky přes 241 miliard korun. Poslancům to dnes v debatě o Senátem vráceném daňovém balíčku řekla ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda letos postupně kvůli ztrátám způsobeným epidemií nového koronaviru zvyšovala schodek rozpočtu z původně schválených 40 miliard až na 500 miliard. Pro příští rok schválila Sněmovna schodek 320 miliard.

Schválený rozpočet ale nepočítá s dopady daňového balíčku, kterým se dnes poslanci zabývají. Ministerstvo financí vypočetlo, že senátní verze by připravila státní rozpočet o 87,5 miliardy korun. Ministryně Schillerová dnes tuto verzi před poslanci podpořila. Ve sněmovní verzi by balíček znamenal dopady pro státní rozpočet asi 90 miliard korun a pro veřejné rozpočty asi 130 miliard korun.

Pokud poslanci senátní znění schválí, předloha zachová zrušení superhrubé mzdy a dvě sazby daně z příjmu fyzických osob 15 procent a 23 procent, která bude platit pro část příjmů zhruba nad 140.000 korun měsíčně. Senátní verze navrhuje zvýšit daňovou slevu na poplatníka v příštím roce o 3000 Kč a v roce 2022 o stejnou částku. Krajům a obcím zvyšuje podíl ze sdílených daní.

"Bez nadsázky: stojíme na rozcestí, zda brzký návrat do normálu, nebo pomalé a nejisté zotavení z krize," prohlásila ministryně financí. Vláda podle ní ukázala, že umí přicházet s rozhodnými kroky, za kterými si stojí. Jako příklad uvedla moratorium na splácení úvěrů, kterého podle ní využilo asi 360.000 lidí.

"Nejrůznější obavy se prostě nenaplnily a já jsem přesvědčena, že se nenaplní ani v tomto případě," řekla poslancům. Letošní rok podle ní nesl prvky dekadence a úzkosti. "Věřím, že rok příští bude rokem renesance a obnovy nejen české ekonomiky, ale především společnosti jako takové," dodala ministryně financí.

Senátní návrh je podle předsedy ODS Petra Fialy vyvážený a velmi rozumný. Poukázal například na to, že senátní verze obsahuje kompenzaci výpadku daňových příjmů pro kraje a obce. Obhajoval zrušení superhrubé mzdy i zvýšení daňové slevy. Snížení daní a z toho vyplývající snížení příjmů státu označil za pozitivní a užitečný impulz k tomu, jak začít přemýšlet a něco dělat se spotřebou státu.

Fialova slova zkritizoval ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). "Modrá šance je zpět, celá logika a filozofie Občanské demokratické strany se nám vrací," řekl. Podle Zaorálka snížení daní neposílí spotřebu občanů, protože víc peněz dostanou bohatší lidé, kteří je využijí na něco jiného.

Sněmovna dnes definitivně hlasuje o daňovém balíčku. Přináší zrušení superhrubé mzdy se zachováním 15% sazby, ale i zrychlení odpisů pro firmy. Přináší nižší a jednodušší daně. Budu pro?, lidé dokážou své peníze utratit lépe než stát. Snad si to dnes uvědomí většina poslanců.

— Jan Skopeček (@Jan_Skopecek) December 22, 2020

Předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek oznámil, že jeho strana nebude hlasovat ani pro jednu verzi. Balíček označil za nesmírně nebezpečný a populistický. "Ve vší úctě k Senátu Senát selhal úplně stejně jako Poslanecká sněmovna a jeho návrh nelze nazvat kompromisem," prohlásil.

Předseda SPD Tomio Okamura uvedl, že hnutí je pro co největší snížení daní. Podporuje proto sněmovní verzi, která by lidem ponechala v peněženkách více peněz, řekl. Okamura ale ohlásil i podporu senátního znění zákona, o němž se bude hlasovat jako o prvním. "Chceme, aby prošlo aspoň nějaké snížení," řekl Okamura. Pro pracující je ale podle něho senátní verze méně výhodná.

Pirátský poslanec Mikuláš Ferjenčík řekl, že zákonodárci této strany nezvednou ruku ani pro jeden ze dvou návrhů, jde podle něho o snížení daní na dluh. "Ve finále to budeme muset zaplatit a zaplatíme to i s úroky," prohlásil.

Premiér Andrej Babiš (ANO) prosil Sněmovnu, aby hlasovala o daňovém balíčku, aby "mohl jít do práce", protože má jiný program. Uvedl, že od rána čeká na to, aby uvedl žádost vlády o prodloužení nouzového stavu, což je druhý bod dnešní schůze. Podotkl, že už měl být v Ústřední vojenské nemocnici kvůli přípravě očkování proti koronaviru. "A od 12:30 máme virtuální oběd, končí německé předsednictví, tak jsou tam všichni velvyslanci," řekl. Poslance nabádal, aby ideové střety nechali na příští rok.

"Jste v práci, pane poslanče, když zasedá Sněmovna, je to hlavní práce poslance," reagoval na Babišovo vystoupení předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. Ferjenčík řekl premiérovi, že svůj návrh na snížení daní zaměstnanců předložil v rozporu s koaliční smlouvou na poslední chvíli před koncem roku. "Teďka nám tady vyčítáte, že o tom zákonu diskutujeme, fakt úplně jste asi spadl z višně," prohlásil pirátský poslanec.

Související

Více souvisejících

Daně Alena Schillerová Poslanecká sněmovna Ekonomika Miroslav Kalousek Lubomír Zaorálek Tomio Okamura Petr Fiala (ODS) Mikuláš Ferjenčík (Pirátská strana) Andrej Babiš

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy