Sněmovna schválila zmrazení platů politiků pro příští rok, pak budou dle mezd v celé ekonomice

Hrubé platy vrcholných politiků a dalších činitelů včetně soudců zůstanou v příštím roce zřejmě na letošní úrovni. Jejich zmrazení dnes schválila Sněmovna. Předlohu ještě musejí posoudit senátoři a podepsat prezident. Od roku 2022 pak schválená změna zákona upraví výpočet platů ústavních činitelů. Odvíjet se budou od průměrné mzdy v celé ekonomice místo od průměrné mzdy v nepodnikatelské sféře, jako je tomu nyní.

Pokud by předloha neplatila, vrcholným politikům a dalším činitelům by příští rok vzrostly hrubé platy asi o devět procent. Návrh na zmrazení platů v příštím roce předložili ve Sněmovně poslanci Pirátů, STAN a KDU-ČSL. Dnes pro něj jako pro celek i s vloženou změnou hlasovalo 91 z 92 přítomných poslanců napříč všemi kluby.

Základní měsíční plat poslance a senátora tak v příštím roce pravděpodobně zůstane na letošní úrovni 90.800 korun. Základní plat prezidenta bude i nadále činit 302.700 korun hrubého a premiéra 243.800 korun. V roce 2022 by se pak odvíjely od toho, jaká bude letošní průměrná hrubá mzda v celé ekonomice, neměly by být ale nižší než v příštím roce. Z predikce ministerstva práce uvedené v důvodové zprávě k pozměňovacímu návrhu vyplývá, že základní plat poslance by v roce 2022 mohl být 92.600 korun.

Takzvaná platová základna, od níž se pak odvíjejí konkrétní platy na jednotlivých pozicích, má do budoucna činit 2,5násobek a pro soudce trojnásobek průměrné mzdy v celé ekonomice. Pokud by ale takto stanovená platová základna v roce 2022 i v následujících letech byla nižší než v příštím roce, použil by se údaj pro příští rok. Od platové základy se pak podle zákonem stanovených koeficientů stanoví platy a náhrady v různých pozicích.

Návrh na změnu výpočtu platů tak, aby se odvíjely od mezd v celé ekonomice, předložili předsedové klubů ANO, ČSSD a Pirátů Jaroslav Faltýnek, Jan Chvojka a Jakub Michálek. Ministryně práce Jana Maláčová (ČSSD) již dříve řekla, že tento návrh je projednaný v koalici.

"Bereme to jako projev solidarity s občany České republiky, kteří jsou postiženi touto krizovou pandemií," řekl Faltýnek. Návrh podpořili i zástupci dalších sněmovních stran. "V současné ekonomické situaci je namístě zmrazit platy politiků příští rok a navázat je na průměrnou mzdu v celé ekonomice," uvedl za předkladatele Mikuláš Ferjenčík (Piráti). Čistý plat v souvislosti s daňovým balíčkem stejně poroste, upozornil. Poslanci v noci na dnešek zvýšili základní slevu na poplatníka a snížili daň z příjmu zrušením superhrubé mzdy.

Podle Leo Luzara (KSČM) je dobře, že se podaří navázat platy ústavních činitelů na mzdy obyčejných lidí. Někteří poslanci spekulovali o tom, že někteří soudci už připravují kvůli snížení svých platů žaloby. Například podle předsedy klubu TOP 09 Miroslava Kalouska by soudci měli mít vlastní platový zákon.

Na platy soudců a ústavních činitelů je v návrhu státního rozpočtu na příští rok vyčleněno 5,78 miliardy korun, zhruba o 83 milionů méně než letos. Vláda v návrhu rozpočtu uvádí, že s ohledem na poslanecké návrhy na zmrazení růstu platů ústavních činitelů nezapracovala do rozpočtu nárůst peněz na jejich platy. Peníze na ně jsou v rozpočtové rezervě, která je o jednu miliardu vyšší, než je její úroveň ze zákona. V případě potřeby by je vláda uvolnila.

Související

Poslanecká sněmovna, ilustrační fotografie.

Budeme čekat, až Rusko dojde až sem? Dost už bylo fízlování, pustil se Fiala do Babiše

Poslanci z opozičního hnutí ANO opustili jednací sál na úvodu schůze, kde se měla koalice zabývat bezpečnostními hrozbami pro Českou republiku. Na svých místech zanechali cedule s nápisy kritizujícími vládu, včetně obvinění z pokrytectví a zvýšení daní. Předseda pirátských poslanců Jakub Michálek označil počínání zástupců ANO za "teatrální".

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna mzdy / platy politici Jaroslav Faltýnek (hnutí ANO) Leo Luzar (KSČM) Miroslav Kalousek

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 53 minutami

Vladimir Putin

Putin konečně řekl pravdu. Rusko by proti NATO nemělo velkou šanci

Souhlasit se slovy ruského prezidenta Vladimira Putina se dá jen zřídka. Platí to především v posledních letech, kdy jeho vnitřní politika dramaticky prohlubuje autoritářství a stále více spoléhá na represivní nástroje, zatímco politika zahraniční přerostla v otevřenou vojenskou agresi vůči sousednímu státu a ignorování mezinárodních smluv, kterých je Moskva signatářem. Ve světle tradičního chvástání nad silou Ruska a jeho armády pak včerejší Putinův výrok, že Rusko je ve srovnání se Západem víceméně vojenským trpaslíkem, a proto válka s NATO nedává z jeho pohledu smysl, působí jako výjimečný záblesk smyslu pro realitu.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 8 hodinami

Změna času ovlivní i noční vlaky. České dráhy upozorňují na zpoždění

Letošní čtyřdenní velikonoční volno bude o hodinu kratší, než by mohlo být. Důvodem je změna času, kdy v noci ze soboty 30. na neděli 31. března začne platit letní čas. České dráhy upozornily cestující, že noční vlaky tak naberou šedesátiminutové zpoždění. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy