Sněmovna se na návrh Valachové má zabývat maturitami

Sněmovna se na návrh bývalé ministryně školství Kateřiny Valachové (ČSSD) má dodatečně zabývat letošními maturitami a závěrečnými zkouškami v učilištích. Odmítla ale návrh projednat tento bod dnes odpoledne. Rozhodla o tom při úpravách programu schůze. Žádný jiný termín projednání zatím dolní komora nestanovila.

Valachová návrh zdůvodnila nejistotou, jak se maturity a závěrečné zkoušky uskuteční, pokud střední školy zůstanou kvůli koronavirové epidemii zavřené. Podle poslankyně nebyly naplněny tři termíny návratu maturantů a závěrečných ročníků k prezenční výuce a není jasné, kdy tato výuka bude obnovena.

Sněmovna by proto podle Valachové měla vyzvat vládu k odkladu praktické části maturit. Vláda by měla také předložit novelu školského zákona, která by umožnila "jako alternativu maturitních zkoušek využít takzvaných úředních maturit", uvedla poslankyně v návrhu usnesení na svém facebooku.

Za úřední maturity doposud bojoval premiér Andrej Babiš (ANO). Jeho snaha ale vyvolala odpor škol. Ministerstvo školství v březnu rozhodlo, že kvůli epidemii covidu-19 se posunou přijímací zkoušky na střední školy z dubna na květen, maturity začnou poslední květnový týden a ústní zkoušky z češtiny a cizího jazyka budou nepovinné.

Termín státních maturitních testů se kvůli epidemii covidu-19 posune ze začátku května na 24. až 26. květen. Mimořádný termín pro maturanty, kteří budou při řádném termínu testů v karanténě, bude 7. až 9. července. Období školních maturit nezačne 16. května, jak se předpokládalo, ale bude od 1. června do 23. července. Praktické zkoušky, které měly začít od 1. dubna, se budou moci konat od 19. dubna do 27. srpna.

Související

Eurozpravy.cz

Stahování certifikátů ke covidu nefunguje, systém bude upravený večer

V současné době je problém z webového portálu stahovat certifikáty o nákaze, testu či očkování na covid-19, informovala na twitteru Chytrá karanténa. Systém bude upravený večer. Podle zjištění ČTK jsou problémy už od rána. Možnost vytvořit si na webu elektronický certifikát mají lidé od začátku června, ve středu byla přidána možnost stáhnout ho pro děti či cizince.

Více souvisejících

EZ

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy