Sněmovna stvrdila možnost povolit výjimečně jízdu kamionů bez přestávek

Ministerstvo dopravy bude moci ve výjimečných situacích, například při kalamitách nebo krizích, povolit řidičům v nákladní dopravě, aby mohli po určitých úsecích silnic jezdit bez dodržování požadavků na přestávky v jízdě a odpočinek. Počítá s tím novela zákona o silniční dopravě, kterou dnes stvrdila Sněmovna.

Na návrh Senátu do ní poslanci vložili kromě jiného pravidla pro najímání kamionů bez řidiče. Ministr dopravy Martin Kupka (ODS) senátní verzi podpořil. Pro senátní verzi hlasovalo všech 139 přítomných poslanců ze všech sněmovních stran.

Schválená novela zavádí takzvaný evropský balíček mobility. Balíček v roce 2020 schválil Evropský parlament a upravuje pravidla pro řidiče kamionů převážejících náklad po Evropě. Nyní ji dostane k podpisu prezident.

Povolení k nedodržování bezpečnostních přestávek se podle novely má použít při kalamitách nebo v krizích, například při podstatném zhoršení sjízdnosti silnice, přerušení sjízdnosti či ochraně života, majetku a zdraví. Dopravci tuto novinku uvítali.

Úřady, na které se bude ministerstvo dopravy obracet při vydávání takové výjimky, budou ministerstvo vnitra, policie a krajský úřad. Bude ho ale smět vydat pouze se souhlasem Evropské komise a bude ho moci upravit podle jejích případných připomínek. Ministerstvo bude ale moci takové rozhodnutí vydat i zrychleně, pokud hrozí nebezpečí z prodlení, třeba při přírodní kalamitě. V takovém případě ho bude smět vydat nejvýše na 30 dní.

Vláda poukazuje na pandemií covidu, kdy řada států opětovně zavedla hraniční kontroly, některé silnice kvůli tomu byly zablokované a nebylo možné dodržovat požadavky na odpočinek.

Na návrh Senátu vložili poslanci do zákona pravidla pro kamiony najaté z jiného členského státu unie a určené pro dopravu zboží. Bude možné je využívat jen za podmínky, že nepůjde o silniční dopravu pro vlastní potřeby, vozidlo bude najaté bez řidiče. Nájem bude omezen dvěma po sobě jdoucími měsíci. Jde o pravidla nové evropské směrnice z letošního jara. Další pozměňovací návrh Senátu má podle ministra Kupky odstranit zbytečnou administrativu spojenou se zápisem změn v živnostenském rejstříku. Řadu údajů bude možné zapsat automaticky, aniž by se o nich vedlo samostatné řízení, popsal. Senátní verzi podpořila i zpravodajka Zuzana Ožanová (ANO).

V případě vozidel sloužících k výcviku žadatelů o řidičské oprávnění nebo průkaz profesní způsobilosti řidiče nebude nutné v tomto vozidle používat tachograf, i kdyby jím bylo vozidlo vybaveno. Podnikatelé v silniční dopravě nebudou muset opravovat velká vozidla na plochách k tomu určených a nebudou muset dva roky uchovávat doklady o údržbě mimo vlastní prostory.

Zaváděný balíček mobility představuje reformu silniční dopravy v EU. Upravuje přístup na trh nákladní dopravy, vysílání zaměstnanců v dopravě a má zlepšit pracovní podmínky řidičů. Nová pravidla mají zamezit situacím, kdy některé zejména západoevropské státy vyžadovaly vyplácet řidičům minimální mzdu ve výši země, kterou právě projíždí. Vzhledem k tomu, že v těchto zemích jsou mzdy mnohem vyšší než v Česku nebo dalších okolních zemích, by byla tato pravidla podle dopravců pro české firmy téměř likvidační.

ANO neprosadilo přednostní hlasování o opravě předčasných penzí záchranářů

Opozičnímu hnutí ANO se dnes ve Sněmovně nepodařilo prosadit přednostní projednání vládní předlohy, kterou by chtělo opravit zákonnou možnost předčasné penze pro zdravotnické záchranáře. Dolní komora po debatě o programu nynější řádné schůze nakonec na návrh Marka Výborného (KDU-ČSL) rozhodla, že důchodovou novelu bude schvalovat příští týden ve středu. Klub ANO si pak kvůli nestandardnímu postupu hlasování o jednotlivých návrzích změn programu schůze vyžádal půlhodinou přestávku.

Vládní důchodová novela se týká úpravy penzí části příbuzných pěstounů. Poslanci ANO chtěli, aby ji Sněmovna schvalovala v souvislosti s jejich pozměňovacím návrhem o předčasných důchodech záchranářů mezi prvními body nynější schůze. Poslanecké jednání totiž dorazila sledovat skupina záchranářů.

Předseda lidoveckých poslanců Výborný však poukazoval na to, že předkladatel, ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), je na dnešek řádně omluvený z pracovních důvodů. Poslanec ANO Milan Brázdil pak nabádal přítomného premiéra Petra Fialu (ODS), aby pověřil uvedením návrhu zákona ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09). Brázdil k tomu nabízel Fialovi i vlastní propisovací tužku.

Předčasná penze pro záchranáře byla schválena v minulém volebním období s účinností od příštího roku. Ustanovení ale obsahuje chybu, a tuto možnost tak nelze využít. Sněmovna však teď tuto chybu ale zřejmě neopraví. Zdravotnický výbor už dříve schválení pozměňovacích návrhů poslanců ANO nepodpořil. Ministerstvo práce a sociálních věcí slibuje, že brzy předloží vlastní novelu, která se bude týkat zejména předčasných důchodů lidí pracujících v náročných profesích.

V dalších hlasováních Sněmovna zařadila do programu schůze na návrh předsedy frakce ODS Marka Bendy schvalování sporné předlohy o snížení státních plateb do systému veřejného zdravotního pojištění a úvodní kolo projednávání návrhu sankčního zákona. Vláda navrhla, aby dolní komora schválila tuto předlohu zrychleně už v prvním čtení. Poslanci se k ní dostanou zřejmě ve středu.

Poslanci ANO se při schvalování programu schůze pozastavili na tím, v jakém pořadí dala předsedající Věra Kovářová (STAN) hlasovat o navrhovaných změnách. Předsedkyně klubu hnutí Alena Schillerová neprosadila na plénu výtku vůči Kovářové. Předsedající se po přestávce za svůj postup omluvila. "Omlouvám se, že jsem připustila hlasování ne tak, jak mělo být," uvedla Kovářová.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Žhavá láva, ilustrační fotografie.

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

včera

V metru na Floře spadl člověk do kolejiště. Vlaky hodinu nejezdily

Pád osoby do kolejiště ve stanici Flora zastavil ve čtvrtek dopoledne provoz linky A pražského metra. Vlaky nejezdily zhruba hodinu, zatímco na místě zasahovaly složky integrovaného záchranného systému. Vážně zraněný muž byl převezen do nemocnice v umělém spánku. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy