Senát souhlasil, aby Česko poskytlo kosmické agentuře EU prostory k rozšíření

Česko by mělo evropské kosmické agentuře (EUSPA), která sídlí v Praze, poskytnout vhodné prostory pro její rozšíření. Zajistit by jí mělo výhodnější nájem. Vyplývá to z dodatku k hostitelské dohodě, s jehož ratifikací souhlasil dnes Senát. Podle ministra dopravy Martina Kupky (ODS) jsou větší prostory nutné kvůli rozvíjení a posilování přínosných projektů.

"Evropská agentura pro kosmický program je fakticky jedinou evropskou agenturou, která sídlí v ČR. Důležitou pozitivní zprávou je, že její aktivity se výrazně rozvíjejí a rozvíjet se budou," řekl senátorům Kupka.

EUSPA, do loňska agentura pro navigační systém GSA, sdružuje mimo jiné řízení provozu kosmických programů EU včetně dosavadních satelitních a navigačních projektů jako Galileo, EGNOS nebo Copernicus. Kupka zmínil vývoj satelitního datového spojení, projekty k pozorování změn na planetě, vládní družicovou komunikaci či navigační údaje v automobilech. "S ohledem na to, jak se významně rozvíjejí aktivity a pole působnosti, bude nezbytné i personální rozšíření až o 200 lidí na celkových 570 v roce 2026. Aby bylo možné toto zajistit, je nezbytně nutné nabídnout nové sídlo..., aby nikoho nenapadlo, že by agentura mohla třeba sídlit jinde než v Praze," uvedl Kupka.

Ministr řekl, že jednou z podmínek naplnění je i schválení dodatku k hostitelské smlouvě. Podle dodatku vláda poskytne agentuře vhodné prostory. Podmínky upraví smlouvy podle českého práva. Kabinet má zajistit, aby instituce platila nejvýš čtvrtinu komerčního nájemného.

Agentura EUSPA má ředitelství v Česku deset let. Sídlí v pražských Holešovicích. Budova v Janovského ulici pro nynějších 350 lidí už nestačí. Pražský magistrát s ministerstvem financí podepsal minulý týden smlouvu o smlouvě budoucí. Pro agenturu by měl připravit prostory v zatím nedokončeném centru Nová Palmovka. Náklady na dostavbu, jejíž zajištění bude mít na starosti městská organizace Pražská developerská společnost (PDS), můžou podle odhadů dosáhnout až miliardy korun a investorem bude Praha. Letos by se mělo vyhlásit výběrové řízení na projektanta a dodavatele první etapy dostavby, která by mohla začít příští rok. Dokončená by mohla být v roce 2025.

Podle zástupců Prahy je rozšiřování agentury přínosné pro metropoli i český průmysl. Podle vyhodnocení vývoj projektů a zaměstnání expertů přináší asi tři miliardy, uvedl před nedávnem náměstek pražského primátora Petr Hlaváček (za TOP 09). Očekává se, že do deseti let by v EUSPA mohlo pracovat až tisíc lidí.

Česko chce za svého předsednictví EU klást větší důraz i na kosmické aktivity. Cílem má být výstavba kosmické infrastruktury mnoha set družic pro autonomní spojení pro uživatele z EU. Systém má poskytovat služby jak pro vládní účely, tak širokopásmové datové připojení k internetu.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 
Dominik Hašek

Olympijský vítěz Hašek bude za TOP 09 kandidovat do Senátu

TOP 09 představila trojici kandidátů pro letošní volby. Kromě jednoho zkušeného politika jde o dvě výrazné osobnosti svého oboru, které k veřejnému dění mají dlouhodobě blízko. Vedle současného senátora Herberta Pavery budou o hlasy voličů bojovat dokumentarista Břetislav Rychlík a sportovní legenda Dominik Hašek. 

Více souvisejících

Senát ČR Agentura EU pro Kosmický program (EUSPA)

Aktuálně se děje

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Západní vlády by nás měly namísto obviňování ocenit, vyzval Írán

Írán v pondělí vyzval Západ, aby "ocenil" jeho zdrženlivost vůči Izraeli v posledních měsících. Tento krok ze strany Teheránu následoval po nedělním útoku na Izrael, který byl reakcí na údajný izraelský nálet na íránské velvyslanectví v syrském Damašku.  

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy