Sněmovna zatím do Rady ČT zvolila Bradáče, Kysilku a Šlégra

Sněmovna zvolila dnes do Rady České televize někdejšího šéfa televizního zpravodajství Romana Bradáče, ekonoma Pavla Kysilku a bývalého hokejistu a poslance Jiřího Šlégra. Zbývající tři místa v 15členné televizní radě zatím neobsadila, druhé kolo tajné volby se uskuteční zřejmě na příští dubnové sněmovní schůzi, nynější předčasně skončila. Výsledky oznámil předseda sněmovní volební komise Martin Kolovratník (ANO).

Do druhého kola postoupilo šest kandidátů. Šanci zasednout v televizní radě tak nadále mají psycholog Ivan Douda, filmový kritik a teoretik Zdeněk Holý, předseda správní rady Nadačního fondu obětem holokaustu Michal Klíma, ekonomka Hana Lipovská, Pavel Matocha, jenž získal nominace tří organizací, mimo jiné právnického spolku Všehrd a Šachového svazu, a moderátor Lubomír Veselý známý pod jménem Luboš Xaver Veselý.

Ke zvolení bylo nutných 88 poslaneckých hlasů. Bradáč jich dostal 97, Kysilka 88 a Šlégr 89.

Z postupujících do druhého kola volby obdržela nejvyšší počet hlasů Lipovská, a to 83. Její nominace Českou biskupskou konferencí vzbudila kontroverze. Zhruba čtvrtina senátorů a vedení České křesťanské akademie české biskupy vyzvaly, aby návrh stáhli v souvislosti s tím, že Lipovská veřejně zpochybnila smysl existence veřejnoprávních médií. Předseda konference biskupů kardinál Dominik Duka v reakci uvedl, že ekonomická odbornost Lipovské může být pro televizní radu prospěšná a že případné kritické hlasy na adresu veřejnoprávních médií mohou jejich službu zkvalitnit.

Matochovi dalo hlas 77 poslanců, Veselý a Klíma obdrželi shodně po 57 hlasech. Holému dalo hlas 53 poslanců a Doudovi 49 poslanců.

O místo v televizní radě se původně ucházelo 86 lidí. Sněmovna vybírá z 18 finalistů, kteří vzešli z volby volebního výboru. Dnešním prvním kole klání skončilo například pro ekonomy Vladimíra Pikoru a Jiřího Schwarze a pro politického komentátora Martina Schmarcze.

Sněmovní debatu vzbudil e-mail předsedy volebního výboru Stanislava Berkovce (ANO) některým poslancům vládního hnutí s hodnocením kandidátů do televizní rady. Část opozice ho vyzvala k rezignaci. Berkovcovi kritici varovali v souvislosti s jeho e-mailem před možnou politizací televizní rady a před návratem do dob komunistického totalitního režimu. Berkovec řekl, že dá svou pozici v čele výboru k dispozici. Uvedl, že na žádost některých kolegů jim sdělil svůj soukromý názor na kandidáty. Řekl, že se omlouvá za to, že soukromý názor sdělil komukoli dalšímu, a za to, že žádná komunikace politika není komunikací soukromou.

Mandát šesti nynějších členů končí 26. března, a to předsedy rady Jana Bednáře a řadových členů Luboše Beniaka, Vratislava Dostála, Michaela Hausera, Ivany Levé a Vlastimila Venclíka. Bednář, Beniak, Dostál, Hauser a Venclík se ucházeli o pozici v televizní radě i nyní, výbor je do finálního klání ale neposlal.

Rada České televize je orgán, jejímž prostřednictvím veřejnost uplatňuje své právo kontroly tohoto veřejnoprávního média. Do působnosti rady náleží například jmenování a odvolání generálního ředitele a schvalování rozpočtu.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Rada České televize Jiří Šlégr Pavel Kysilka (ekonom)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

před 56 minutami

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy