Sněmovna zřejmě přijme volební novelu bez sporné pasáže o mandátech

Sněmovna zřejmě přijme volební novelu bez sporné pasáže, podle níž by po volbách mohla o obsazení části poslaneckých křesel nepřímo rozhodovat stranická vedení tím, že určí kraje, kterým připadnou zbývající mandáty. Ústavně-právní výbor dnes doporučil plénu schválení úpravy předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO), podle níž by se tyto mandáty přidělovaly automaticky.

Přijetí dalších poslaneckých pozměňovacích návrhů výbor nepodpořil. O stanoviscích výboru ČTK informoval jeho předseda Marek Benda (ODS). Podobu volební novely by měla Sněmovna schvalovat na schůzi, která je plánovaná na středu 7. dubna.

Zákon, který je nutný kvůli nedávnému verdiktu Ústavního soudu, by měl zachovat 14 volebních krajů. Jednotlivé volební strany by pro vstup do Sněmovny musely získat nejméně pět procent hlasů, dvoučlenné koalice nově osm procent hlasů a vícečetné koalice 11 procent hlasů.

Český statistický úřad by podle novely rozhodl po volbách na základě počtu odevzdaných hlasů o tom, kolik v každém kraji připadne poslanců. Mandáty by se pak v každém kraji přidělovaly v prvním skrutiniu volebním stranám s použitím Imperialiho kvóty, které zvýhodňuje úspěšnější strany. Součet hlasů pro úspěšné strany by se tak vydělil počtem krajských mandátů, zvýšeným o dva, a strany by obdržely poslance podle svého výsledku v kraji.

Mandáty, které by se takto nepovedlo rozdělit, by byly přiděleny ve druhém skrutiniu. Dělo by se tak podle doporučené úpravy podle zisku stran a přednostních hlasů pro kandidáty. Pořadí volebních krajů by se určovalo podle nejvyšších zbytků dělení v prvním skrutiniu, v případě rovnosti by rozhodoval los.

Ústavní soud zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké. Zrušil i dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent.

Faltýnek: Volební novelu by měl Parlament přijmout do měsíce

Volební novela by měla být během měsíce přijata Sněmovnou i Senátem, na základních konturách je v dolní komoře shoda. Po dnešním jednání s prezidentem Milošem Zemanem to ČTK a České televizi řekl předseda klubu ANO Jaroslav Faltýnek. Podobu novely bude Sněmovna schvalovat na mimořádné schůzi ve středu 7. dubna.

"Informoval jsem pana prezidenta, že volební zákon by měl být v průběhu měsíce přijat jak Sněmovnou, tak Senátem, a měl by se dostat panu prezidentovi na podpis," řekl Faltýnek. Zeman se podle něj k novele chce vyjadřovat až poté, co obdrží její konečnou podobu.

"V této souvislosti mě (Zeman) informoval, že existuje nějaké usnesení Evropského soudu pro lidská práva, které se týkalo situace v Bulharsku, kde Ústavní soud zrušil volební zákon v průběhu volební kampaně a bylo konstatováno evropským soudem, že to je protizákonné," dodal předseda klubu ANO.

Sněmovna zřejmě přijme novelu bez sporné pasáže, podle níž by po volbách mohla o obsazení části poslaneckých křesel nepřímo rozhodovat stranická vedení tím, že určí kraje, kterým připadnou zbývající mandáty. Ústavně-právní výbor dnes doporučil plénu schválení úpravy předsedy dolní komory Radka Vondráčka (ANO), podle níž by se tyto mandáty přidělovaly automaticky.

Ústavní soud zrušil dosavadní způsob přidělování mandátů jako nespravedlivý pro malé strany a zvýhodňující velké. Zrušil i dosavadní kvora pro koalice deset, 15 a 20 procent. Novela by měla zachovat 14 volebních krajů. Jednotlivé volební strany by pro vstup do Sněmovny musely získat nejméně pět procent, dvoučlenné koalice nově osm procent a vícečetné koalice 11 procent hlasů.

Volbu čtveřice nových členů Rady České televize (ČT) Faltýnek se Zemanem podle předsedy poslanců ANO neprobírali. Faltýnek by považoval za vhodné, aby se uskutečnila tehdy, když bude Sněmovna zasedat v plném počtu 200 poslanců. Aktuálně zasedá v polovičním počtu kvůli koronavirové pandemii.

Podle koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) někteří kandidáti představují ohrožení nezávislosti ČT. Koalice kvůli tomu žádá vládu, aby plnila závazky k veřejnoprávním médiím podle programového prohlášení. Jinak by se podle ní měla volba odložit.

Volba by se měla konat na sněmovní schůzi, která začne v polovině dubna. Do finále postoupili publicisté Jefim Fištejn a Pavel Černocký, prezident organizace proti odzbrojování Liga Libe Pavel Černý a předseda Rady seniorů Zdeněk Pernes. Šanci usednout v radě mají i někdejší vedoucí pracovníci ČT Karel Novák a Radek Žádník, někdejší členka Rady pro rozhlasové a televizní vysílání Milada Richterová, právník Jaroslav Kravka, nominant Anglo-americké vysoké školy Jiří Grund a Petr Brozda, kterého navrhl spolek pro studium duchovní hudby Musica Templi.

V 15členné Radě České televize skončí v závěru května mandát Jaroslavu Dědičovi, Jaroslavu Maxmiliánovi Kašparů, Jiřímu Kratochvílovi a Danielu Váňovi. Kratochvíl a Váňa kandidují znovu a jsou mezi lidmi, které výbor poslal do sněmovní volby.

Související

Andrej Babiš

Babiš kvůli migračnímu paktu zaútočil na Fialu s Rakušanem

Expremiér Andrej Babiš (ANO) označil unijní migrační pakt na čtvrteční mimořádné schůzi za největší zradu v novodobých českých dějinách, ze které obvinil premiéra Petra Fialu (ODS) a ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Dohoda podle Babiše obsahuje skryté uprchlické kvóty a zavazuje země k přijímání migrantů z afrických či blízkovýchodních zemí. 

Více souvisejících

Poslanecká sněmovna Volby Marek Benda Radek Vondráček (ANO)

Aktuálně se děje

před 33 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy