Sněmovní imunitní výbor pokračuje v řízení s Volným

Členové sněmovního mandátového a imunitního výboru dnes pokračují v debatě o jednání nezařazeného poslance Lubomíra Volného, které vyústilo v potyčku přímo na plénu. Předseda výboru Stanislav Grospič (KSČM) novinářům řekl, že Volný se ze zasedání omluvil. Nechtěl předjímat, zda výbor rozhodne o postihu dnes. Další oslovení členové věří, že výbor k verdiktu dospěje.

Místopředseda výboru Petr Gazdík (STAN) nevidí důvod k tomu, aby se disciplinární řízení s Volným prodlužovalo. "Myslím, že už byly použity téměř všechny obstrukční taktiky, které existuji. Je načase rozhodnout," řekl. Rovněž člen Jan Jakob (TOP 09) doufá, že výbor dnes rychle rozhodne. "A tím diskuse nad tímto tématem skončí a pan poslanec nebude dostávat další mediální prostor," uvedl.

Výbor může uložit pokutu do výše měsíčního poslaneckého platu 90.800 korun nebo omluvu. Proti verdiktu se může poslanec odvolat k celé dolní komoře.

Členové výboru se k případu dnes sešli počtvrté. Na minulém jednání Volný namítl podjatost imunitního výboru i jeho členů. Poukazoval na výroky některých poslanců, kterými ho, jak uvedl, v podstatě odsoudili ještě před procesem. Organizační výbor minulý týden Volného námitky odmítl.

Nyní žádá nezařazený poslanec o zastavení disciplinárního řízení. Tvrdí mimo jiné to, že imunitní výbor má "nedostatek věcné příslušnosti" k vedení řízení. "Platí jednací řád Sněmovny, pevně věřím, že je příslušnost vyjasněna," řekl k tomu Grospič.

Konflikt se odehrál v lednu při schůzi k prodloužení nouzového stavu. Předsedající Tomáš Hanzel (ČSSD) po varováních vypnul Volnému mikrofon se zdůvodněním, že nemluví k tématu. Volný označil ČSSD za zkorumpovanou politickou partaj a její členy za zbabělce a pokrytce. Pak přišel mluvit na místo předsedajícího, jak předtím avizoval. Hanzel se mu v tom snažil zabránit. Na pomoc mu přišlo několik poslanců. Po strkanici Volný místo v doprovodu policejní ochranné služby opustil.

Související

Lubomír Volný

Volný dostal u soudu za šíření poplašné zprávy o ivermektinu podmínku

Obvodní soud pro Prahu 7 dnes uložil bývalému poslanci Lubomíru Volnému (Volný blok) dvouletý podmíněný trest za šíření poplašné zprávy. Podle obžaloby na sociálních sítích uvedl, že kvůli diskriminační kampani proti léku ivermektin mohou zemřít lidé. Volný vinu odmítá. V závěrečné řeči prohlásil, že je nadále přesvědčen o pravdivosti informace. Proti verdiktu se na místě odvolal.
Lubomír Volný

Volný u soudu odmítl, že by kvůli ivermektinu šířil poplašnou zprávu

Bývalý poslanec Lubomír Volný (Volný blok) dnes u soudu odmítl obžalobu ze šíření poplašné zprávy o léku ivermektin. Uvedl, že dostal informace o diskreditační kampani proti přípravku, kvůli které mohou lidé i zemřít. Odmítl se však vyjádřit k tomu, zda takové zprávy následně zveřejnil na sociálních sítích.

Více souvisejících

Lubomír Volný (SPD) Mandátový a imunitní výbor

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

včera

včera

včera

EU a NATO tlačí na Řecko a Španělsko: Dejte Ukrajině své Patrioty

Řecko a Španělsko jsou pod stále větším tlakem spojenců z Evropské unie a Severoatlantické aliance (NATO), aby dodaly Ukrajině více systémů protivzdušné obrany. Uvedl to server Financial Times.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy