Sněmovní strany teprve zvažují preferované úpravy volebního zákona

Premiér Andrej Babiš (ANO) ještě nedokáže říct, jak bude chtít hnutí ANO upravit volební zákon poté, co jeho část zrušil Ústavní soud. Chce vyčkat na analýzu, řekl dnes novinářům. Další strany před avizovaným jednáním všech subjektů v příštím týdnu zvažují různé alternativy.

Předseda Starostů a nezávislých (STAN) Vít Rakušan ČTK napsal, že jeho hnutí není pro to, aby byla celá ČR jedním volebním obvodem. TOP 09 naopak o této variantě jako o jedné ze dvou možných přemýšlí.

Babiš uvedl, že ANO udělá vše pro to, aby se shoda našla. Kritizoval však současně Ústavní soud i jeho předsedu Pavla Rychetského. "Máme sedm měsíců na jeden z nejdůležitějších zákonů. V době pandemie, kdy tu máme největší zdravotní a ekonomickou krizi za posledních několik desítek let. To vypadá skoro nemožně," uvedl. Nepovažuje za reálné, aby se Sněmovna rychle shodla na novém znění zákona.

Na to, jakou budoucí podobu předpisu preferuje, nechtěl zatím odpovědět. "Musíme si udělat analýzu, nejsem schopen se k tomu vyjádřit. Ten systém máme 20 let, teď ho někdo účelově mění," uvedl. Připustil, že stávající systém byl pro hnutí ANO po posledních volbách výhodný. "Ale je stejný už 20 let," dodal.

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) dnes zmínil čtyři varianty, jak by podle něj bylo možné soudu vyhovět. Za "nejčistší" by považoval to, kdyby ČR nově tvořila jeden obvod a byla by jediná kandidátka za každou stranu v celé zemi, i když by to bylo pro vnitro logisticky nejkomplikovanější. Takovou variantu odmítají Starostové. "Chceme spíše zachovat stávající volební kraje, ale proporční přepočet, třeba i ve dvou skrutiniích tak, aby váha hlasu voliče ve velkém i v malém kraji byla stejná," napsal ČTK Rakušan.

Šéfka TOP 09 Markéta Pekarová Adamová zatím nechtěla předjímat, kterou variantu podpoří. "Momentálně probíhá debata u nás ve straně, záhy to budeme řešit i v rámci koalice Spolu (s ODS a KDU-ČSL). Ve své podstatě ale pro nás přicházejí v úvahu dvě základní varianty - jeden celostátní volební obvod, nebo tzv. Hagenbach-Bishoffova metoda při zachování počtu krajů jako volebních obvodů," uvedla. Zmíněná metoda rozděluje mandáty ve dvou skrutiniích. Oproti dosavadní d'Hondtově metodě má i další rozdíly.

Mluvčí ODS Václav Smolka ČTK řekl, že strana s experty debatuje o nejlepší možné variantě. "Až ji vyprecizujeme, budeme o tom rádi informovat. Není prostor na výstřely na první dobrou. Volby jsou za pár měsíců a aby vůbec proběhly, potřebujeme širokou politickou shodu ve Sněmovně i Senátu," uvedl.

Předseda SPD Tomio Okamura ČTK řekl, že strana má připravených šest variant, které nyní hodnotí experti. "Jednoznačně budeme prosazovat variantu, která bude směřovat k tomu, aby lidé měli důvěru v demokracii a transparentnost voleb," uvedl. Předseda KSČM Vojtěch Filip novinářům řekl, že se strany pokusí odolat tlaku Ústavního soudu a najít řešení.

Piráti v tiskové zprávě uvedli, že spolu se STAN jsou připraveni jednat ve Sněmovně i Senátu tak, aby bylo možné volební zákon doplnit rychle. "Cílem bude zachování volebního systému podle samosprávných krajů při současném respektování rovnosti hlasů a poměrnosti systému," uvedl místopředseda Sněmovny Vojtěch Pikal (Piráti).

Související

Více souvisejících

Volby Andrej Babiš Vít Rakušan (STAN) Jan Hamáček Markéta Pekarová Adamová Tomio Okamura ODS Česká pirátská strana

Aktuálně se děje

před 24 minutami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Záporožská jaderná elektrárna

MAAE vyzve Rusko a Ukrajinu ke kontrole stavu Záporožské JE

Rafael Grossi, ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), oznámil plány v roce 2024 na pozvání Ukrajiny a Ruska k posouzení technického stavu Záporožské jaderné elektrárny. Grossi také zmínil plány na opětovnou návštěvu Ruska a Ukrajiny.

Aktualizováno včera

Joe Biden

Biden přijal Fialu v Bílém domě a ocenil Česko jako skvělého spojence

Americký prezident Joe Biden přijal v pondělí odpoledne místního času v Oválné pracovně Bílého domu českého premiéra Petra Fialu (ODS), který je na dvoudenní pracovní návštěvě USA. Podle Fialy je klíčové, že obě země sdílejí hodnoty, jakými jsou lidská práva, svoboda a demokracie. Biden řekl, že Praha je pro Washington skvělým spojencem. 

včera

včera

včera

Madame de Pompadour

Nejslavnější královská milenka Madame de Pompadour zemřela před 260 lety

Je tomu přesně 260 let, co zemřela jedna z nejslavnějších královských milenek, která vstoupila do dějin jako Madame de Pompadour. Ačkoliv pocházela z prostých poměrů, dokázala se během několika let vyšplhat mezi společenskou elitu a zajistit si vlivné postavení i bohatství. Majetek ani vliv pro ni však nikdy nebyly na prvním místě.

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izraelská odveta za íránský útok může přijít už dnes, píše Wall Street Journal

Izraelská reakce na víkendový íránský útok může přijít už dnes, napsal americký deník Wall Street Journal s odkazem na své zdroje. Podle webu Times of Israel již proběhlo pondělní zasedání válečného kabinetu, který se zabýval možnostmi odvety. Podle stanice Channel 12 je několik variant, přičemž Tel Aviv hodlá zvolit takovou, kterou nezablokují Američané. 

včera

včera

včera

včera

Dmytro Kuleba je ukrajinský politik a diplomat, od března 2020 ministr zahraničí ve vládě premiéra Denyse Šmyhala.

Kyjev srovnal Izrael s Ukrajinou: Kdybychom měli stejnou podporu Západu jako Izraelci, ubránili bychom se taky

Úspěch Izraele a jeho spojenců, kterým se v noci na neděli ve velké míře podařilo zmařit masivní útok íránských raket a dronů, naznačuje, čeho by Ukrajina mohla dosáhnout proti ruským vzdušným útokům, pokud by měla větší podporu od svých partnerů. V reakci na nejnovější vývoj na Blízkém východě to v pondělí podle agentury AP uvedl ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

včera

Ilustrační foto

Dovolená se blíží. Kde na ni vzít, když nejsou peníze?

Letní sezóna se blíží a s ní se zvyšuje i touha po odpočinku a dobrodružství. Mnoho lidí si ale dovolenou nemůže kvůli nedostatku financí dovolit. Naštěstí existuje hodně možností, jak si užít volno naplno i s nízkým rozpočtem a jak nemilou situaci vyřešit.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Írán nesmí být jaderná velmoc, jsme na okraji útesu. Podle Borella je čas dupnout na brzdu

Blízký východ se ocitl na okraji útesu, prohlásil v pondělí šéf zahraniční politiky EU Josep Borrell. Zároveň vyzval k deeskalaci konfliktu mezi Izraelem a Íránem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy