Sněmovní výbor odsoudil represe vůči demonstrantům v Rusku

Sněmovní zahraniční výbor v dnešním usnesení odsoudil represe vůči demonstrantům a vyzval Rusko k dodržování právních principů a k propuštění opozičního lídra Alexeje Navalného. ČTK o tom informovali oslovení členové výboru. Podle místopředsedy Jana Lipavského (Piráti) zástupce ministerstva zahraničí nenastínil na jednání výboru další postup, další místopředseda Jaroslav Bžoch (ANO) uvedl, že kroky ministerstva budou spočívat v další diskusi s partnery na Radě EU o společném postupu.

Česká diplomacie si ve středu předvolala ruského velvyslance Alexandra Zmejevského. Náměstek ministra Aleš Chmelař protestoval proti odsouzení Navalného a brutálním zásahům policie proti pokojným demonstrantům v Rusku. Resort též vyzval Rusko k okamžitému propuštění Navalného. Podle ruského velvyslanectví je vměšování Prahy do vnitřních záležitostí Ruska nepřípustné.

Moskevský soud v úterý Navalnému změnil dřívější podmíněný trest v délce 3,5 roku na nepodmíněný. Do výkonu trestu se podle ruských médií započítá doba, kterou byl prominentní kritik Kremlu v domácím vězení, takže Navalnyj má za mřížemi strávit téměř tři roky. Jeho obhájkyně už oznámila, že se proti verdiktu odvolá.

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v úterý uvedl, že se jednalo o vykonstruovaný proces. Rozsudek měl podle něj jasnou motivaci - umlčet opozici - a Evropská unie by se měla znovu vrátit k tématu sankcí vůči Rusku. O víkendu ministr také odsoudil zásah ruských bezpečnostních složek při demonstracích za osvobození Navalného. Uvedl, že násilným potlačováním opozice a svobody slova Moskva porušuje své závazky o dodržování lidských práv.

"Osobně s pozicí ministra Petříčka v dané otázce souzním. Domnívám se, že pokud vůči putinovskému režimu Evropa nezaujme jednotný a silný postoj, tak se našim odsuzujícím slovům budou v Kremlu nadále jen smát. Nicméně na jednání výboru další postup nastíněn nebyl," sdělil ČTK Lipavský.

"Přijali jsme usnesení, kterým žádáme tamní úřady k dodržování lidských práv, vznesli jsme obavy z politického procesu s Navalným, odsoudili jsme pronásledování, zastrašování a perzekuci ruských demonstrantů a zároveň ocenili odvahu protestujících v boji za svobodu a demokracii," uvedl Bžoch.

Podle lidoveckého poslance Jiřího Miholy výbor hlasoval o některých alternativních částech usnesení. Převážil "měkčí" návrh poslankyně Moniky Červíčkové (ANO), sám podporoval tvrdší usnesení předsedy výboru Ondřeje Veselého (ČSSD). "Argumentem pro měkčí usnesení bylo mimo jiné to, že neznáme detailně ruskou legislativu a nemáme podrobné informace o ruské opozici. Diskuse se vedla také o sankcích a jejich účinnosti," napsal ČTK Mihola. Přesné znění usnesení ČTK shání.

Navalného policie zadržela 17. ledna hned po jeho návratu z Německa, kde se léčil po otravě nervově paralytickou látkou novičok. Z té opoziční politik obviňuje ruskou tajnou službu a osobně prezidenta Vladimira Putina.

Osvobození Navalného žádali lidé na demonstracích. V neděli bezpečnostní složky zadržely více než 5000 osob, o týden dříve zhruba 3500. Také v úterý se konaly protesty, policie podle ruského serveru OVD-Info, který monitoruje policejní zákroky, zadržela přes tisíc lidí.

Související

Více souvisejících

Demonstrace v Rusku Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 55 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Princezna Kate se věnuje rodině. Vyfotila nový snímek nejmladšího Louise

Princezna Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny, se sice aktuálně nevěnuje povinnostem člena královské rodiny, ale rodinu má stále na prvním místě. Britům to dokázala v úterý, kdy její nejmladší syn Louis oslavil šesté narozeniny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy