Sněmovní výbor v čele s Kalouskem kritizuje rozpočtovou politiku vlády

Rozpočtová politika vlády snižuje podle sněmovního kontrolního výboru odolnost státního rozpočtu vůči budoucímu možnému ochlazení ekonomiky. Kontrolní výbor to uvedl na návrh Miroslava Kalouska (TOP 09) díky opoziční převaze po jednání o stanovisku Nejvyšší kontrolního úřadu ke státnímu závěrečnému účtu za loňský rok. Ministerstvo financí s kritikou sněmovního výboru nesouhlasí, Česko má podle něj jedny z nezdravějších veřejných financí v Evropské unii.

Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) upozornil mimo jiné na to, že riziko pro udržitelnost státního rozpočtu představuje do budoucna to, že mandatorní a kvazimandatorní výdaje rostou rychleji než celkové příjmy a výdaje. Mandatorní výdaje jsou dané zákonem, jde například o důchody. Ke kvazimandatorním výdajům patří platy ve veřejné správě a výdaje na armádu.

Kalousek citoval členům výboru část stanoviska NKÚ, podle které je státní rozpočet kvůli růstu mandatorních a kvazimandatorních výdajů a závislostí na daňových příjmech připraven na případnou recesi hůře než před deseti lety. Úřad varoval, že i mírné ekonomické ochlazení může vést k vysokým schodkům. "Složenky budeme platit dál, i když jsme se stali nezaměstnanými a máme mnohem nižší příjmy," poznamenal Kalousek.

Náměstek ministryně financí Karel Tyll ale poukazoval na to, že příjmy loni rostly meziročně o deset procent a mandatorní výdaje o 5,4 procenta. "Mandatorní výdaje, tím že jsou ze zákona, schvaluje Poslanecká sněmovna," upozornil.

Podíl mandatorních výdajů na celkových výdajích státního rozpočtu podle údajů ministerstva financí klesá. "Zatímco v roce 2016 byl tento podíl ve výši 58,2 procenta, v roce 2020 očekáváme jeho pokles na hodnotu 54,7 procenta," uvedl mluvčí resortu Zdeněk Vojtěch.

Stav veřejných financí je podle ministerstva financí výrazně lepší než v předkrizovém období před rokem 2008. "V současnosti má ČR jedny z nejzdravějších veřejných financí v Evropské unii," tvrdí Vojtěch. Dostatečnou rezervu pro běžné cyklické výkyvy ekonomiky podle něj zajišťuje dodržování střednědobého rozpočtového cíle, kterým je strukturální deficit ve výši maximálně jednoho procenta HDP.

Pro Kalouskův návrh usnesení hlasovalo šest přítomných opozičních poslanců z ODS, pirátské strany, SPD a TOP 09. Proti byli zbývající čtyři vládní poslanci z ANO a z ČSSD.

Poslanec ODS Vojtěch Munzar v debatě poukazoval na to, že loňský státní rozpočet skončil v mírném přebytku i kvůli tomu, že investiční výdaje byly, jak uvádí stanovisko NKÚ, čerpány jen na 66,5 procenta. Podle Munzara by se mělo šetřit zejména na provozních výdajích, nikoli na investicích. "Je chyba, že poslední roky nebyly ve jménu přípravy na chudší období, nýbrž velkého mejdanu populistického rozdávání hnutí ANO a ČSSD," uvedl později v tiskové zprávě.

Předseda výboru Roman Kubíček (ANO) označil stanovisko NKÚ za vyvážené, byť "občas lehce kritické". Předpokládá, že příští zpráva k výsledku hospodaření za letošní rok by mohla být pozitivnější.

Vláda v pondělí schválila návrh státního rozpočtu na příští rok se schodkem 40 miliard korun. Celkové výdaje rozpočtu navrhuje ministerstvo financí na 1,618 bilionu korun a příjmy 1,578 bilionu korun. S deficitem 40 miliard korun úřad počítá i v letech 2021 a 2022. Letos je rozpočet schválen rovněž se schodkem 40 miliard korun, ke konci srpna byl schodek rozpočtu 15,4 miliardy korun. Opozice schodkové hospodaření v době ekonomického růstu kritizuje.

Související

Více souvisejících

státní rozpočet nkú Miroslav Kalousek Poslanecká sněmovna

Aktuálně se děje

před 11 minutami

Volby prezidenta RF 2024

Golos: Volby v Rusku byly největší podvod v dějinách země

Ruské nezávislé hnutí Golos (v překladu Hlas), které monitoruje dodržování práv voličů a volebních pravidel, označilo prezidentské volby v Rusku za "nejpodvodnější a nejzkorumpovanější v historii země." Jejich vítězem byl vyhlášen úřadující šéf Kremlu Vladimir Putin, který získal téměř 90 procent odevzdaných hlasů.

před 46 minutami

před 58 minutami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

Z filmu Svědkové Putinovi.

Filmy o Putinově Rusku a jeho agresi u příležitosti prezidentských (ne)voleb

O víkendu v Rusku proběhly prezidentské volby, jejichž průběh by se pro Putinovu opozici dal přirovnat k boji s větrnými mlýny. Vladimir Putin prezidentské křeslo obsadí již popáté. Kdy jindy si tak připomenout sérii filmů, které dohromady tvoří portrét novodobého diktátora, jeho vlivu na Rusko a připomínají, jak lehce je moc zneužitelná. Většinu z titulů snadno naleznete na streamovacích platformách.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Miloš Zeman zůstává v nemocnici. Lékaři dnes zhodnotí jeho aktuální stav

Lékařské konzilium v pondělí zhodnotí aktuální zdravotní stav exprezidenta Miloše Zemana, který od minulého týdne leží na jednotce intenzivní péče v pražské Fakultní nemocnici Motol. Zeman byl přes víkend nadále ve vážném, ale stabilizovaném stavu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy