Snížení platu pro politiky na dvou židlích? Senátoři ženou novelu k Ústavnímu soudu

Tři desítky senátorů napadly u Ústavního soudu snížení odměn, které má od příštího roku dopadnout na obecní a krajské zastupitele z řad zákonodárců. Návrh na zrušení tohoto předpisu se rozhodli podat dnes. ČTK to řekl předseda senátního hospodářského výboru Vladislav Vilímec (ODS) jako jeden z navrhovatelů. Pod podání se podepsali členové horní komory z většiny frakcí.

Snížení odměn obsahuje novela, kterou prosadili poslanci. Opatření má podle nich omezit kumulaci funkcí. Snížení odměn poslanci zdůvodnili také potřebou úspor v obecních a krajských rozpočtech. Odpůrci je obviňovali z populismu. Voliči si podle nich mohli sami vybrat, koho si do zastupitelstva a Parlamentu zvolí.

Novela snižuje mzdu placených zastupitelů obcí a krajů, kteří jsou zároveň členy Parlamentu nebo vlády, na dvě pětiny. Návrh na její zrušení se opírá mimo jiné o to, že opatření je zásahem státní moci do pravomocí územní samosprávy a postihuje zastupitele během jejich současného funkčního období. Je tak "v rozporu s principem legitimního očekávání," uvedl Vilímec.

Kritici opatření poukazovali také na to, že poslanci a senátoři mohou zastávat v obcích i krajích volené funkce. Neměli by ale pobírat za stejnou práci menší odměnu než jejich kolegové z vedení obcí a krajů, kteří nejsou členy Parlamentu. Podle Listiny základních práv a svobod mají zaměstnanci právo na spravedlivou odměnu za práci a uspokojivé pracovní podmínky.

Související

Petr Pavel

Pavel se těší největší důvěře mezi vrcholnými politiky, zjistilo CVVM

Nejdůvěryhodnějším z vrcholných českých politiků je podle šetření CVVM prezident Petr Pavel, jemuž věří 54 procent lidí. Je tak jediným politikem, na kterého mají lidé převážně pozitivní názor. Nejvíce lidé nedůvěřují premiérovi Petru Fialovi (ODS) a předsedkyni Poslanecké sněmovny Markétě Pekarové Adamové (TOP 09). 

Více souvisejících

Senát ČR Ústavní soud ČR mzdy / platy Vladimír Vilímec (ODS) politici

Aktuálně se děje

před 11 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Aktualizováno před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

Izraelská armáda se chystá na evakuaci Rafáhu před plánovanou vojenskou ofenzívou

V období sílícího napětí mezi Izraelem a Íránem se izraelská armáda chystá na evakuaci palestinských civilistů z Rafáhu před plánovanou pozemní vojenskou ofenzívou do tohoto nejjižnějšího města v Pásmu Gazy. Informuje o tom deník The Wall Street Journal (WSJ).

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy