Soud odblokoval Janouškovi a Paškovi majetek za 145 milionů

Soud rozhodl o odblokování majetku lobbisty Romana Janouška, který policie zajistila v kauze Chambon. Stejně tak uvolnil i zajištěný majetek spoluobžalovaného Luboše Paška. Uvedly to Seznam Zprávy, celková cena majetku podle serveru přesahuje 145 milionů korun. Informaci o zrušení zajištění majetku dnes ČTK potvrdil mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig. Usnesení není pravomocné.

Janoušek, jeho obchodní partner Pašek a další tři lidé čelí v kauze Chambon obžalobě z toho, že vylákali od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažili. Soud je letos v březnu nepravomocně osvobodil s tím, že jednání pětice nebylo trestné. Státní zástupce se proti rozsudku obratem odvolal, věc tak bude řešit ještě vrchní soud.

Policie zajistila Janouškův a Paškův majetek na případné pokrytí škody způsobené trestnou činností. Pražský městský soud nyní toto zajištění zrušil, řekl serveru Seznam Zprávy Paškův advokát Prokop Beneš. V případě Paška šlo podle právníka o majetek za zhruba 80 milionů korun.

"K věci mohu uvést, že v přípravném řízení byl zajištěn majetek obžalovaných Janouška, Paška a Petra Ullricha, jednalo se o cenné papíry, peněžní prostředky a zlato. Majetek byl zajištěn jako náhradní hodnota. Státní zástupce navrhoval, v případě uznání viny, uložit jmenovaným obžalovaným, krom jiných trestů, též trest propadnutí náhradní hodnoty - zajištěných věcí. Vzhledem k tomu, že obžalovaní byli zproštěni podané obžaloby, nebylo další zajištění nutné a soud zajištění zrušil," sdělil dnes ČTK mluvčí soudu.

Také proti tomuto rozhodnutí si státní zástupce podal podle Seznam Zprávy stížnost, takže o tom, zda se Janoušek s Paškem k majetku reálně dostanou, bude rozhodovat pražský vrchní soud. Podle státního zastupitelství je zrušení zajištění majetku předčasné, protože v kauze Chambon ještě nepadl pravomocný verdikt, uvedl server.

Paškův majetek zajistila policie v červnu 2013 v rámci zásahu na Úřadu vlády ČR, který vedl k pádu kabinetu Petr Nečase (ODS). Janouškův majetek - bankovky v české i zahraniční měně, akcie a zlaté cihly - pak zablokovala v březnu 2017 poté, co byl obviněn v kauze Chambon.

Společnost Chambon prováděla v letech 2009 až 2011 vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Podle obžaloby k tomu neměla oprávnění, a pojišťovnám tak účtovala za analýzu lidské DNA, která je dražší. Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, je obžalovaný z podílnictví. V současné době si odpykává 4,5letý trest za dopravní nehodu - v roce 2012 opilý srazil autem ženu v pražské Michli a ujel.

Související

Vrchní soud v Praze

Soud už rozhodl ohledně odblokování Janouškova majetku, výsledek nesdělil

Pražský vrchní soud už rozhodl ohledně odblokování majetku lobbisty Romana Janouška a jeho obchodního partnera Luboše Paška, který policie zajistila v kauze Chambon. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová s tím, že rozhodnutí zatím nemůže komentovat, protože není vyhotovené a doručené. 

Více souvisejících

Roman Janoušek soudy

Aktuálně se děje

před 20 minutami

před 21 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

včera

Válka v Izraeli

Válka v Pásmu Gazy má už 34 tisíc mrtvých. Úřady nacházejí stovky těl u nemocnic

Pracovníci úřadu civilní obrany v Pásmu Gazy od pátku vyzvedli těla 210 Palestinců z improvizovaného pohřebiště v areálu nemocnice Násir ve městě Chán Júnis na jihu oblasti, informuje agentura AP. Od začátku izraelské operace loni v říjnu v Pásmu Gazy zemřelo nejméně 34 151 Palestinců a dalších 77 084 bylo zraněno, sdělily dnes tamní úřady.

včera

Chladné počasí pokračuje. Meteorologové očekávají další mrazivé noci

Mrazivé noci budou pokračovat i v tomto týdnu, vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Během nadcházející noci klesnou teploty pod nulu na většině území. Uprostřed týdne pak může i sněžit. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy