Soud propustil Švachulu z vazby, na nohu dostal elektronický náramek

Krajský soud v Brně dnes znovu rozhodl o propuštění z vazby bývalého politika hnutí ANO Jiřího Švachuly, který je souzený v případu rozsáhlé korupce na radnici Brno-střed. Někdejší místostarosta a radní se dostane na svobodu, státní zástupce Radek Mezlík se vzdal možnosti podání stížnosti. Usnesení soudu je pravomocné. Švachula vyšel z věznice předním vchodem.

Švachula dostal po vyslechnutí rozhodnutí o propuštění z vazby na soudě náramek na nohu, který bude sledovat jeho pohyb. Uvedl to Švachulův advokát Kárim Titz. Podle něj by se měl jeho klient dostat na svobodu za několik hodin a večer už by měl být doma.

O Švachulově vazbě rozhodovaly soudy několikrát. Městský soud v Brně a následně krajský soud opakovaně nevyhověly žádosti o jeho propuštění z obav, že by mohl uprchnout do zahraničí. Až v říjnu předsedkyně soudního senátu Jaroslava Bartošová rozhodla o propuštění politika z vazby náhradou za alternativní prostředky ve formě dohledu probačního úředníka, sledování pohybu přes elektronický náramek nebo odevzdání cestovního pasu.

Švachula se ale tehdy na svobodu nedostal, rozhodnutí nebylo pravomocné. Mezlík podal stížnost, které vrchní soud vyhověl. Státní zástupce novinářům řekl, že už vrchní soud připustil alternativní řešení pro to, aby Švachula mohl ven z vazby. "Já jsem se s tím ztotožnil a sám jsem postup navrhl," uvedl Mezlík, který se vzdal práva na podání stížnosti. Švachula však bude mít omezení, náramek bude sledovat jeho pohyb, nemůže vycestovat a také se musí hlásit probačnímu úředníkovi.

Švachula je poslední, kdo byl v takzvané kauze Stoka ve vazbě. Případem Stoka se začal brněnský krajský soud zabývat letos v září, tedy po roce a půl od policejní razie na radnici Brno-střed. Švachula byl podle státního zastupitelství hlavou skupiny, která ovlivnila desítky zakázek na radnici. Výše úplatků podle spisu dosáhla 47 milionů korun. Hrozí mu až 16 let vězení. V případu je obžalováno 11 lidí a dvě firmy.

Švachula byl dříve místostarostou a při zásahu na radnici radním. Zastupitelé ho po zásahu odvolali z postu radního, sám se pak vzdal mandátu zastupitele. Hnutí ANO ho kvůli kauze vyloučilo ze svých řad. Kvůli možnému napojení některých lidí na kauzu předsednictvo hnutí ANO letos zrušilo brněnskou organizaci ANO a nyní ji nově skládá.

Související

Jiří Švachula (vlevo)

Soud v Brně uložil Švachulovi v korupční kauze Stoka 9,5 roku vězení

Krajský soud v Brně dnes v korupční kauze na radnici Brno-střed uložil bývalému místostarostovi a radnímu městské části Jiřímu Švachulovi (dříve ANO) 9,5 roku vězení. Bývalý místostarosta brněnských Ivanovic Petr Liškutin dostal podmínečný trest. Soud uložil tresty i dalším lidem, vinnými v kauze soud uznal vedle Švachuly a Liškutina dalších sedm obžalovaných a dvě firmy.

Více souvisejících

Jiří Švachula (ANO) kauza Brno-střed soudy Brno

Aktuálně se děje

před 21 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Jaderné zbraně se přesunou na orbitu? Rusko vetovalo rezoluci o zastavení zbrojení ve vesmíru

Rusko ve středu vetovalo návrh rezoluce OSN předložené Spojenými státy a Japonskem, která vyzývá všechny státy světa, aby zabránily závodům v jaderném zbrojení ve vesmíru.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy