Soud v Brně se začne zabývat možným propuštěním Ratha z vězení

Městský soud v Brně se dnes na veřejném zasedání začne zabývat žádostí o podmíněné propuštění někdejšího středočeského hejtmana za ČSSD Davida Ratha. Rath si odpykává sedmiletý trest za korupci, za sebou má polovinu trestu. Není zřejmé, zda soud dnes rozhodne, a pokud ano, zda bude rozhodnutí pravomocné.

Návrhem se bude zabývat brněnský soud, protože někdejší výrazný politik ČSSD si trest odpykává ve věznici v Brně-Bohunicích. Žádost nepodal Rathův advokát, ale organizace Svaz pacientů České republiky. Pokud soud pravomocně rozhodne o podmíněném propuštění, Rath, který je lékařem, by se měl dostat z vězení do několika hodin.

Policie Ratha zadržela v květnu 2012 se sedmimilionovým úplatkem, který si nesl v krabici od vína. Pražský vrchní soud později uznal Rathovu vinu v případech ovlivňování tendrů na rekonstrukci zámku Buštěhrad na Kladensku a budovy gymnázia v Hostivici nedaleko Prahy. V této takzvané první větvi kauzy si Rath vyslechl sedmiletý trest vězení a dostal také desetimilionový peněžitý trest a zákaz činnosti, a to za zjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů EU.

Ratha i další obžalované ale odvolací senát zprostil obžaloby z manipulací s výběrovými řízeními na vybavení středočeských nemocnic. Rozsudek v této větvi korupční kauzy kolem Ratha letos potvrdil Nejvyšší soud, když odmítl všechna dovolání.

Ve druhé větvi kauzy prodloužil Krajský soud v Praze Rathovi nepravomocně trest ještě o rok. Trestné činnosti kolem zdravotnických zakázek v kraji se podle senátu dopustilo i dalších osm obžalovaných lidí a devět firem, včetně stavební firmy Metrostav. Druhou větví se teprve bude zabývat odvolací vrchní soud.

Související

David Rath

David Rath byl propuštěn z vězení, kde si odpykával trest za korupci

Bývalý středočeský hejtman David Rath v úterý opustil brněnskou věznici, kde si od počátku ledna odpykával trest za korupci. ČTK to sdělil advokát někdejšího politika Roman Jelínek. Ratha poslal soud za mříže loni v červnu, kdy mu ve druhé větvi kauzy manipulací při zadávání zakázek ve Středočeském kraji o rok prodloužil už dříve uložený sedmiletý trest. Svaz pacientů ČR ve středu oznámil, že do konce května jmenuje Ratha pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Rath ČTK v SMS zprávě zatím pouze napsal, že ho nyní čeká dost práce. Působí též jako lékař v Poliklinice u svatého Jakuba Hostivice, kde ale dnes dopoledne nebyl, řekla ČTK pracovnice polikliniky.

Více souvisejících

David Rath

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 27 minutami

před 55 minutami

před 1 hodinou

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

Vladimir Putin

Putin promluvil o napadení Česka a Polska

Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny. Podle serveru euractiv.com to prohlásil ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty.

před 6 hodinami

včera

včera

včera

Ministerstvo shání další vakcíny proti černému kašli. Zájem je extrémní

V Česku v souvislosti s nárůstem počtu případů černého kašle v letošním roce výrazně stoupl zájem o očkování. Ministerstvo zdravotnictví ve středu na sociální síti X uvedlo, že probíhají jednání o dodávce dalších vakcín. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy