Soud zprostil obžaloby Janouška a další čtyři lidi v kauze společnosti Chambon

Pražský městský soud dnes zprostil obžaloby podnikatele a lobbistu Romana Janouška a další čtyři lidi viněné v kauze neoprávněných úhrad pro společnost Chambon. Pětice podle státního zástupce podvodně vylákala od zdravotních pojišťoven přes 239 milionů korun a dalších 77 milionů korun se získat snažila. Všichni obžalovaní vinu u soudu odmítli. Rozhodnutí není pravomocné.

Podle předsedy trestního senátu Tomeho Frankiče nebylo jednání, kterého se obžalovaní dopustili, trestné.

Společnost Chambon, ve které většina obžalovaných působila, prováděla podle státního zástupce Alexandra Dadama v letech 2009 až 2011 nejprve přes jinou laboratoř a pak i sama vyšetření na přítomnost extrahumánního genomu, což jsou zejména infekční viry či bakterie. Protože k tomu neměla oprávnění, účtovala pojišťovnám za analýzu lidské DNA, která je dražší. Státní zástupce kvůli tomu obžaloval lékařku Soňu Pekovou, doktora Tomáša Kozáka a podnikatele Petra Ullricha a Luboše Paška z podvodu, ze který jim hrozilo až desetileté vězení.

Janoušek, který byl akcionářem Chambonu, se podle obžaloby nechal ve společnosti formálně zaměstnat jako ekonomicko-právní poradce. Od června 2009 do ledna 2011 si nechal vyplatit 62,5 milionu korun. Je obžalován z podílnictví, protože si podle žalobce nechal posílat peníze z trestné činnosti.

Advokáti všech obžalovaných odmítli tvrzení, že se jejich klienti dopustili podvodu nebo jiného trestného činu. Mimo jiné upozornili na to, že se u soudu neprokázalo, že by pojišťovny byly uvedeny v omyl. Právníci se ohradili také proti tomu, že nyní pojišťovny žádají náhradu škody, podle nich totiž škoda nevznikla.

Janouškův obhájce Lukáš Trojan zase v závěrečné řeči uvedl, že se neprokázalo, že peníze, které si Janoušek nechal poslat, pocházely skutečně z trestné činnosti. I kdyby tomu tak však bylo, nemohl o tom Janoušek podle advokáta vědět.

Janoušek si nyní odpykává 4,5 roku vězení za to, že v roce 2012 opilý srazil autem ženu v pražské Michli. Původně čelil obžalobě z pokusu o vraždu, nakonec byl odsouzen za ublížení na zdraví a řízení pod vlivem návykové látky. Trest nastoupil v listopadu 2014, od března 2016 byl ale ze zdravotních důvodů na svobodě. Do výkonu trestu Janoušek znovu nastoupil loni v červenci.

Související

Vrchní soud v Praze

Soud už rozhodl ohledně odblokování Janouškova majetku, výsledek nesdělil

Pražský vrchní soud už rozhodl ohledně odblokování majetku lobbisty Romana Janouška a jeho obchodního partnera Luboše Paška, který policie zajistila v kauze Chambon. Na dotaz ČTK to dnes sdělila mluvčí soudu Kateřina Kolářová s tím, že rozhodnutí zatím nemůže komentovat, protože není vyhotovené a doručené. 

Více souvisejících

Roman Janoušek

Aktuálně se děje

před 47 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy