"Sověti osvobodili celou Evropu!," perlil divák u Jílkové. Musela ho zkrotit

Po několika týdnech se i pořad Máte slovo Michaely Jílkové vrátil do normálu, jelikož se mimořádně neprobíral koronavirus, nýbrž posilování vlivu Ruska a Číny. Hrozí destabilizace naší demokratické společnosti? Je spor ohledně odstranění pomníku maršála Koněva řízenou hybridní válkou ze strany Moskvy, či nikoliv?

Na tyto palčivé otázky se pokoušeli odpovědět Pavel Fischer, senátor a předseda Výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, Leo Luzar, poslanec KSČM, Zdeněk Hřib, primátor Hlavního města Prahy (Piráti), Jaroslav Bašta, bývalý velvyslanec na Ukrajině a Rusku, Michal Löbl, fotograf z Prahy a Jiří Klapka, předseda České asociace rusistů a Česko-ruské společnosti. 

"Z čeho pramení Váš pocit, že Rusko a Čína u nás ohrožují demokracii?," zahájila moderátorka Jílková diskuzi dotazem na Löbla. Ten řekl, že Rusko lituje rozpadu Sovětského svazu, a že v Číně jsou systematicky vyvražďováni Ujgurů a Tibeťanů, kterým jsou zaživa odebírány orgány. Kromě toho se Čína považuje za vesmír a všechno kolem sebe vnímá jako podnebí. Z tohoto důvodu si libuje v tom, když se k ní okolní svět chová jako vazal. "Za celých svých 29 let jsem nezažil, aby se tu objevovaly servery typu Sputnik, které vyzdvihují Rusko, aniž by například přiznaly, že tam není opozice. Prezident Zeman je příliš nakloněný Rusku a Číně, ačkoliv ze slibovaných čínských investic není nic, a Rusové nám kromě plynu ani nemají, co nabídnout," dopověděl.

Poslanec Luzar rozebral Löblovy argumenty. Nechápal, proč považuje za nedemokratické, když existují nějaké servery propagující Rusko, a proč do toho všeho tahá obchod, hovoří-li například o ropě atd. Co se týče potlačování lidských práv, včetně rozebírání na orgány a jejich následný prodej, tak si kladl otázku, kdo o ně vlastně projevuje zájem. "Nejsme my náhodou pokrytci?," položil řečnickou otázku. Na otázku, zda příčinu nevýhodných obchodů s Čínou přikládá údajné snaze opozice nabourávat dobré vztahy s Pekingem, o níž mluvil, odpověděl, že s oligarchy nevyjednává. "No to bych od poslance KSČM ani neočekával," řekla Jílková.

"I demokracie stíhají v cizině!," řekl komunista

Senátor Fischer varoval před kybernetickými útoky ze strany ruských hackerů nejen u nás, ale i našich sousedů - viz případ napadení systému německého parlamentu. Hovořilo se také o napadení českých nemocnic, které je za normálních okolností hyenismem, ale v době koronaviru dokonce i veřejným ohrožení. Stopy údajně vedou do Ruska a celá věc je momentálně vyšetřovaná. Jílková pak přešla k bodu trestního stíhání českých komunálních politiků, včetně primátora Hřiba, ze strany Ruské federace. "To podle Vás není vyhrožování, jelikož předseda komunistů Filip prohlásil, že to zpochybňuje?," zeptala se Jílková Luzara. Ten jí odpověděl, že ani nám by se nelíbilo, kdyby ničil naše pomníky v zahraničí. I demokratické režimy se k trestnímu stíháni v cizině uchylují.

Hřib konstatoval, že mu zatím žádná obsílka nepřišla, a že se zřejmě Rusko snaží vytvořit jakousi mlhu, jelikož nezvládá koronavirus. Pak hovořil o hanobení válečného hrobu, jehož se podle něj Rusko dopouští, jelikož například v Samaře skončily kosti československých legionářů na skládce. Koněv byl pouhá socha a svým způsobem se jednalo o projev servility komunistů vůči Sovětského svazu. Navíc byl ve vlastnictví Prahy 6. "Když tedy Rusko tak zaostává, tak proč se ho bojíte?," odpověděl mu na to Luzar. Pokud jde o legionáře, je Luzar pro to, aby viníci na ruské straně byli potrestáni. Kromě toho čeští komunisté považují za své partnery Komunistickou stranu Ruské federace a usilují o to, aby byla dodržována smlouva o vzájemné údržbě hrobů padlých vojáků.

Předseda Klapka řekl, že je ze strany Rusů bombardován dotazy na to, co se v Praze děje, a proč nejsou informační cedule i u sochy Winstona Churchilla. Hovořil o jeho pozici například v Indii, Mexiku, Panamě a Haiti. Fischer ho vyzval, aby Rusy požádal o vrácení cedule v Katyni, kde došlo k masakru polských vojáků ze strany Sovětského svazu. Klapka posléze také konstatoval, že se spousta Rusů bojí přijet do Prahy jako turisté. Prostor dostal ještě také Bašta, podle něhož se to s údajným ruským agentem má tak, že se jednalo o pouhého diplomatického pracovníka. 

Proč je v Praze tolik ruských diplomatů?

Luzar ještě také vyjádřil výhrady proti obesílání radnic ze strany Fischera. Löbl zmínil také Skripalovu kauzu, na což reagoval muž z publika, podle něhož byla vykonstruovaná. Rovněž konstatoval, že v případě odposlechů německé kancléřky Angely Merkelové ze strany CIA nebyly vyvozeny žádné následky. Hřib si postěžoval na hackerský útok na informační systém Prahy 3 a řekl, že proti ruské hybridní válce lze nejlépe bojovat vzděláváním. "Proč má Rusko u nás tolik zastupitelských sborů ve srovnání s jinými státy?," interpretovala Jílková dotaz diváků, kteří se nemohli do studia kvůli omezenému počtu účastníků dostavit. Bašta řekl, že kvůli nevýkonnosti Bezpečnostní informační služby.

Dále se do diskuze opět vrátil ricin, po jehož požití má člověk zpočátku symptomy chřipky. Jílková vysvětlila, že to mohl být promyšlený plán, jelikož by to mohlo vypadat, že například starosta Prahy 6 Kolář má koronavirus. Zlobila se také na Baštu, který řekl, že je to projímadlo, jelikož je velký rozdíl mezi ricinem a ricinovým olejem. "Vám by nevadilo, kdyby pan primátor zametal v Moskvě?!," zhrozila se Jílková, když jí Bašta řekl, že by Hřibovi za Koněva hrozily v Rusku maximálně obecně prospěšné práce.

Následovala hádka mezi oběma stranami, do níž se zapojila i Jílková. Historici totiž podle ní tvrdí, že Prahu osvobodili pražští povstalci pod vedením generála Kutlvašra. Luzar rovněž také řekl, že by neměl nic proti uctění památky těch, kteří byli po válce zavlečení ze strany NKVD do gulagů, případně popraveni ihned v Praze. "Před rokem 1989 stáli pionýři čestnou stráž u pomníků sovětských vojáků. Celou Evropu osvobodila Rudá armáda! Nebýt jí, byl Hřib leda primátor na Sibiři! Nebýt porážky Hitlera u Stalingradu, tak by byli Němci až u Atlantiku!," řekl Lacina z publika. 

Hřib se snažil reagovat, ale Lacina pořád mluvil a mluvil, až nakonec musela Jílková jít přímo k němu, a zklidnit ho. Když se Hřib konečně dostal ke slovu, řekl, že nikdo nezpochybňuje roli Rudé armády při ukončování 2. světové války, ale že se její vojáci ihned začali na území Československa chovat jako dobyvatelé, nikoliv osvoboditelé. Hovořil i o srpnu 1968. Lacina se ještě zlobil, že NATO svými základnami v Polsku, Turecku a ve Finsku v podstatě obklíčilo Rusko. Fischer mu vysvětlil, že si musíme chránit svojí demokracii, a že Rusko disponuje jadernými zbraněmi, a to i v Kaliningradské oblasti. Jílková poté ukončila diskuzi a oznámila téma příštího týdne, jímž bude opět koronavirus, a to systém chytré karantény.

Související

Michaela Jílková v pořadu Máte slovo

"Lidi, vzpamatujte se. Cestujte po Česku," apelovala u Jílkové seniorka

Globální pandemie nového koronaviru zcela ochromila dopravu a tím pádem i cestování a zahraniční dovolené. Více než polovina Čechů se momentálně chystá strávit prázdniny v tuzemsku. Máme ale jistotu, že když si zakoupíme zájezd, ať už v rámci Česka nebo v cizině, tak skutečně odjedeme, a v pořádku se vrátíme? Toto bylo tématem čtvrtečního pořadu Máte slovo Michaely Jílkové.

Více souvisejících

Máte slovo Rusko Čína Evropská zahraniční a bezpečnostní politika

Aktuálně se děje

před 43 minutami

před 1 hodinou

Anthony Blinken

USA údajně dostaly informaci o útoku na Írán na poslední chvíli

Spojené státy v pátek na zasedání ministrů zahraničí seskupení G7 informovaly, že od Izraele dostaly "na poslední chvíli" informace o dronovém útoku v Íránu. Oznámil to v pátek italský ministr zahraničí Antonio Tajani. Šéf americké diplomacie Antony Blinken se k tomu odmítl vyjádřit.

před 1 hodinou

Volební štáb hnutí ANO

Hnutí ANO zrušilo účast na jednání o reformě důchodů. Další rozhovory nemají smysl, reagoval Pavel

Opoziční hnutí ANO se rozhodlo zrušit svou účast na pondělním jednání o reformě důchodového systému na Pražském hradě. Důvodem bylo opakované prohlášení nejvyšších představitelů vlády, že reformu prosadí bez ohledu na stanovisko opozice. Prezident Petr Pavel vyjádřil zklamání nad postojem ANO a uvedl, že další rozhovory v současném formátu jsou bezpředmětné.

před 2 hodinami

Lidé volí ve volbách.

Češi budou mít z čeho vybírat. Do eurovoleb míří 30 stran a hnutí

Všech 30 registrovaných uskupení bylo připuštěno k účasti v nadcházejících volbách do Evropského parlamentu v České republice. Ministerstvo neodmítlo žádnou z přihlášených kandidátních listin, s výjimkou jedné, která byla podána po uplynutí stanovené lhůty. Volby se budou konat 7. a 8. června.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Bývalý americký prezident Donald Trump a jeho gesto na chodbě před soudní síní u Manhattanského trestního soudu v New Yorku (18. dubna 2024).

Soud s Trumpem: Tucet porotců rozhodne. Kdo jsou ti lidé?

V soudním procesu s Donaldem Trumpem byla celá porota zkompletována, ale její výběr předcházely jisté obtíže. Dva z předchozích porotců byli nahrazeni. Jedna osoba byla omluvena, protože prozradila, že její osobní údaje byly zveřejněny. Druhý byl propuštěn kvůli obavám, že nebyl upřímný ve vyplněném dotazníku. Výsledkem je, že v porotě zasedne sedm mužů a pět žen. Případ sleduje zpravodajská služba PBS News.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 6 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 8 hodinami

USA o útoku na Írán věděly předem. Operaci neschválily

Spojené státy dostaly předem oznámení o izraelském útoku na Írán. Operaci však neschválily, ani se na ní nepodílely, citovala v pátek místní média americké představitele.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy